Kiełbasa domowa wieprzowo-drobiowa

/ 0

Przygotowanie domowej kiełbasy nie jest trudne, nie jest to, może szczyt kunsztu wędliniarskiego, ale taka kiełbasa jest w 100% naturalna. Wyrób jest bez sztucznych dodatków poprawiających smak i wygląd, zawiera mięso, a nie wypełniacze o smaku mięsa. Taka kiełbasa jest bardzo aromatyczna, a dodatek gorczycy sprawia, że w smaku przypomina nieco palcówkę. Kiełbasa nie jest wędzona tylko parzona, dlatego jest zdrowsza i lekkostrawna.

Domowa wędlina z osłonki

Do przygotowania takiego mięsa potrzebna jest osłonka poliamidowa do wędlin poddawanych gotowaniu (dostępna w sklepach wędliniarskich stacjonarnych lub internetowych), aby cały smak i aromat był w kiełbasie. Jeśli chodzi o akcesoria, to już wszystko i teraz tylko pozostaje zakupić świeże mięso. W składzie mojej kiełbasy jest mielona łopatka i mięso z indyka (można kupić takie skrawki gulaszowe).
Wędlina domowa na kanapki

Składniki:

(kiełbasa około 25 - 30 cm po ugotowaniu)
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 600 g mięsa z indyka lub kurczaka (mogą być skrawki gulaszowe nawet częściowo ze skórą)
  • 3 - 4 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)

Dodatkowa:

  • osłonka poliamidowa do wędlin poddawanych gotowaniu (u mnie 60 cm o średnicy 7 cm)
  • sznurek do zawiązania końców osłonki

Jak zrobić domową kiełbasę?

  1. Mięso z indyka drobno pokroić, może być ze skórką i ewentualnie z niewielką ilością tłuszczyku.
  2. Połączyć mielone mięso z łopatki z pokrojonym mięsem z indyka, dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na około 2 godziny, aby mięso połączyło się z przyprawami.
  3. Jeden koniec osłonki zagiąć i mocno zawiązać sznurkiem, aby w czasie gotowania nie wyciekły soki.
  4. Wymieszać mięso i nakładać je do osłonki, lekko dociskać, aby wypchnąć powietrze (można pomagać sobie łyżką).
  5. Po napełnieniu osłonki mięsem, lekko ją ścisnąć, założyć brzeg i związać go mocno sznurkiem.
  6. Tak przygotowaną kiełbasę włożyć do garnka z zimną wodą i stopniowo doprowadzić do wrzenia (woda ma całkowicie pokrywać kiełbasę). Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem  2 godziny, w międzyczasie ewentualnie uzupełnić wygotowaną wodę.
  7. Kiełbasę wystudzić, delikatnie naciąć osłonkę i zlać powstały sok (dzieląc go na mniejsze porcje i zamrażając, można zrobić z niego kostki rosołowe). Z kiełbasy po zlaniu soku, nie zdejmować osłonki, tylko włożyć ją do lodówki by zastygła.
  8. Jeśli chcemy, aby kiełbasa była z galaretką, to przed napełnieniem osłonek mięsem dodać do niego 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody. Kiełbasę z dodatkiem żelatyny po wystudzeniu włożyć do lodówki, aby w osłonce zastygła galaretka.

    Zobacz również: schab pieczony.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *