Translate

07 marca 2016

Praliny czekoladowo-migdałowe

Aksamitne praliny czekoladowo-migdałowe, to zdrowe domowe słodycze, bez zbędnych dodatków poprawiających smak i wygląd. Praliny są delikatne, nie za słodkie, z chrupiącymi migdałami i uzupełniającą całość gorzką czekoladą. Idealny deser do kawy.


Czekoladki z migdałami


Co do wyglądu, to można jeszcze szczegóły dopracować, ale ja nie jestem zbyt cierpliwa i jak widać, nie przyłożyłam się, ale za smak gwarantuję. 

Deser czekoladowy z migdałami

Składniki:

(na około 25 sztuk)
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 g gorzkiej czekolady z co najmniej 60% zawartością kakao 
  • 50 g płatków migdałowych
  • 100 g całych migdałów
  • 100 g herbatników czekoladowych (u mnie Bonitki ze znanej sieci) 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka alkoholu
    dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady z co najmniej 40% zawartością kakao
  • 2 łyżki masła

Jak zrobić praliny czekoladowo-migdałowe?

  1. W blenderze rozdrobnić całe migdały i wysypać na talerzyk, następnie tak samo zrobić z herbatnikami.
  2. Czekoladę rozpuścić poprzez włożenie jej do miski i podgrzanie na garnku z wrzącą wodą.
  3. Do miski blendera włożyć serek mascarpone i rozpuszczoną wystudzoną czekoladę, zmiksować.
  4. Następnie dodać ekstrakt, alkohol, rozdrobnione migdały  i herbatniki, wszystko dokładnie wymieszać. Pod koniec wsypać pokruszone płatki migdałowe i delikatnie połączyć z powstałą masą. Masa powinna być bardzo gęsta, choć nieco klejąca. Wstawić na około godzinę do lodówki.
  5. Po wyjęciu z lodówki łyżeczką formować małe praliny i wykładać na deskę wyłożoną papierem do pieczenia lub do silikonowej formy, zachowując małe odstępy.
  6. Uformowane praliny wstawić na godzinę do zamrażarki.
  7. Czekoladę i masło rozpuścić poprzez włożenie do miski i podgrzanie jej na garnku z wrzącą wodą do całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników.
  8. Wyjęte z zamrażarki praliny polewać lub zanurzać w rozpuszczonej letniej czekoladzie. Czekolada na pralinach szybko zastyga i praktycznie natychmiast można delektować się ich smakiem.
  9. Przechowywać w lodówce.
 Zobacz również:
Czekoladki z daktyli i kokosa
Praliny daktylowo-kokosowe

2 komentarze:

  1. wyglądają na tyle smakowicie, że chętnie się poczęstuję:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Z mascarpone muszą być bajeczne :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: