Translate

04 marca 2016

Praliny daktylowo-kokosowe

Pyszne praliny daktylowo-kokosowe to bardzo zdrowy deser, gdyż zawierają w sobie tylko naturalny cukier z daktyli. Proste wykonanie i walory zdrowotne sprawią, że  powinny po nie sięgnąć osoby lubiące fit słodycze.

Zdrowe fit słodycze z daktyli

Praliny przygotowane na bazie kremu daktylowego są idealnymi słodyczami dla wszystkich tych osób, które cenią zdrowe odżywianie i dbają o siebie. Warto poświęcić chwilę, aby własnoręcznie przygotować pysze daktylowo-kokosowe praliny, które są bez cukru i bez tak powszechnie używanego w sklepowych słodyczach (bezwartościowego) oleju palmowego.

Przygotowanie nie jest skomplikowane, a świadomość, z czego są wykonane w efekcie, daje nam przyjemność jedzenia zdrowych słodyczy. W mojej ocenie tego typu praliny nie powodują wzrostu apetytu na słodycze, tak jak to się dzieje po zjedzeniu sklepowych słodyczy. Naturalny cukier zawarty w daktylach w połączeniu z wiórkami kokosowymi wolniej jest wchłaniany i nie powoduje dużego skoku cukru w organizmie, tym samym na dłużej dostarcza nam energii. 

Trufle z daktyli i kokosa

Składniki:

(na około 20 sztuk)
  • 100 g suszonych daktyli
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 6 - 7 łyżek mąki kokosowej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka alkoholu (w wersji dla dorosłych)
Zdrowe słodycze z daktyli

Przygotowanie:

  1. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć na około 20 minut w podgrzanym mleczku kokosowym.
  2. Daktyle wraz z mleczkiem włożyć do blendera, dodać kakao i wymieszać.
  3. Następnie dodać ekstrakt, alkohol i wiórki kokosowe podprażone na suchej patelni, wszystko wymieszać do połączenia się składników i powstania jednolita masy.
  4. Z masy robić małe kulki, takie by można je było zjeść na 1 góra 2 kęsy i obtaczać w mące kokosowej. Podczas formowania dłonie można zwilżać olejem kokosowym.
  5. Po wykonaniu praliny włożyć na około godzinę do lodówki. Przechowywać w lodówce.
  6. Osoby nieliczące kalorii, zamiast mąki mogą kulki zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie (do daktyli czekolada bardzo pasuje).

    Zobacz również: praliny czekoladowo-migdałowe.

4 komentarze:

  1. uwielbiam takie daktylowe słodkości, a jeśli chodzi o alkohol to fajnie masowałoby malibu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Praliny z malibu na pewno będą jeszcze smaczniejsze :)

      Usuń
  2. Poproszę taką całą miseczkę tylko dla mnie ;) Uwielbiam takie pralinki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na praliny, również lubię zdrowe słodycze ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: