Translate

środa, 9 marca 2016

Sałatka sushi

Sałatka sushi w smaku jest dokładnie taka sama jak rolowane sushi. Jeśli brakuje Wam czasu lub cierpliwości do rolowania sushi, a chcecie poznać, jak ono smakuje, to ta sałatka doskonale go oddaje. 


Sałatka w stylu sushi


Pracy przy przygotowaniu sałatki sushi, jest niewiele i składniki są raczej ogólnie dostępne. Smak i mega zdrowe produkty idealnie pasują do wiosennego przebudzenia, można powiedzieć zdrowa bomba witaminowa. Zjedzenie sałatki sushi bardzo syci, ale nie wywołuje uczucia ciężkości, jest raczej lekkostrawna.

Ryż z warzywami i łososiem

Składniki:

(duża porcja)
  • 1 szklanka ryżu (u mnie ryż basmati)
  • 500 g wędzonego na zimno łososia
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 płaty nori (suszone wodorosty)
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ziaren sezamu (opcjonalnie)

Sałatka po japońsku z ryżem i łososiem

Przygotowanie:

  1. Ryż przepłukać w zimnej wodzie, następnie zalać 1,5 szklanki zimnej wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 9 minut (nie mieszać, pilnować tylko by nie wykipiał).
  2. Po ugotowaniu ryż posolić (1/2 łyżeczki soli), dodać ocet ryżowy, olej, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  3. Ogórek umyć i pokroić na cienkie plastry lub słupki.
  4. Awokado obrać i pokroić na niezbyt grube plastry.
  5. Łososia rozdrobnić.
  6. Sezam podprażyć lekko na suchej patelni (u mnie bez sezamu).
  7. Płaty nori pokroić nożyczkami na małe kawałeczki.
  8. Wszystkie składniki wymieszać. Po nałożeniu na talerz sałatkę skropić sosem sojowym, którego ilość dopasować indywidualnie według upodobań (niezbyt dużo, aby czuć smak wszystkich składników).

    Zobacz również: sałatka z imbirem marynowanym.
     

6 komentarzy:

  1. nigdy nie próbowałam sushi,zanim zrobię w domu wolałabym najpierw spróbować u kogoś czy mi w ogóle posmakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha dziekuje bardzo z przepis. Avocado skropilam sokiem z limonki, balam sie, zeby nie zrobilo sie czarne

    OdpowiedzUsuń
  3. Miło mi, że sałatka smakowała :) Jeśli sałatki od razu nie zjadamy, to rzeczywiście sok z limonki zapobiegnie ciemnieniu awokado.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: