Grill nie musi być nudny! Mięsno-owocowe rarytasy

/ 3
Sprawdzone połączenia mięsa i owoców to kulinarny strzał w dziesiątkę. Można zaserwować gościom np. kolorowe szaszłyki. Mięso powinno być soczyste w środku i kruche na zewnątrz.

Przygotowanie mięsa do grillowania

Dania na grilla zachwycą wszystkich gości i domowników, jeśli będziemy trzymać się kilku wskazówek. Do grillowania najlepiej nadaje się wieprzowina, wołowina oraz jagnięcina. Po umyciu i obtłuczeniu mięsa, należy je marynować przez minimum 60 minut.

Soczyste mięso z grilla

Aby mięso było soczyste, trzeba trzymać się kilku zasad:
  1. Przygotuj marynatę – dzięki niej mięso będzie miało smaczną i chrupiącą skórkę, a w środku będzie soczyste i kruche.
  2. Obsmaż wstępnie mięso – możesz je włożyć do piekarnika lub podsmażyć na oleju. Wstępna obróbka cieplna sprawi, że z mięsa nie będą wypływać soki.
  3. Przestrzegaj czasu grillowania – uważnie obserwuj mięso. Nie przesadź z czasem grillowania, ponieważ mięso może być za twarde lub spalone.
  4. Rozbij mięso przed położeniem na ruszt – poprzerywane włókna sprawią, że mięso będzie bardziej delikatne.

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych

Świetnym owocowo-mięsnym połączeniem są polędwiczki z ananasem i sokiem z limonki. Bardzo ważne jest moczenie mięsa przez minimum godzinę w marynacie zrobionej z soku ananasowego, soku z limonki, sosu ostrygowego, startego imbiru i czosnku. Później wystarczy nabijać na przemian mięso i ananasa, ułożyć na grillu i polewać marynatą.

Wołowina na słodko

Mięso wołowe i suszone śliwki to sprawdzony duet. Wykwintnym daniem na grilla będą nadziewane polędwiczki zamarynowane w oliwie z ziołami. Kluczowy jest farsz – przygotowuje się go ze śliwek, prawdziwków, cebuli, szałwii i rozmarynu. Smakuje doskonale. Inne dobre połączenie to wołowina i sok winogronowy. Mięso należy marynować w soku przez całą noc.

Jagnięcina z owocową nutą

Na grilla bardzo dobrze sprawdzi się mięso jagnięce z nogi. Można zrobić z niego przepyszny szaszłyk. Kwintesencję smaku zapewni sos tkemali – wykonuje się go z mirabelek: kilogram śliwek należy zalać pół litrem wody i gotować powoli, aż powstanie gęsta masa. Po około godzinie owocową maź przeciska się przez sito. Z kolei żeberka jagnięce warto zostawić na noc w marynacie z pomarańczy, kolendry, tymianku, mięty i chili.

Szybkie szaszłyki z szynką dojrzewającą i melonem

Gdy nie mamy czasu na marynowanie mięsa, świetnie sprawdzi się szynka dojrzewająca. Połączenie jej z melonem i czerwoną cebulą to strzał w dziesiątkę – wykwintna i szybka przekąska z pewnością zadowoli nawet wybredne podniebienia.


Komentarze

  1. Bardzo fajnie się prezentują ta kolorowe szaszłyki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny instruktaż grillowania w pigułce! I Fajne połączenie mięs z owocami, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *