Jajecznica ze szpinakiem

/ 5

Proste, szybkie i smaczne danie na śniadanie lub kolację, to oczywiście jajecznica ze szpinakiem. Nawet osobom, które nie przepadają za szpinakiem, takie połączenie powinno się spodobać. Jajecznica ze szpinakiem doda nam energii, a soczysta zieleń ucieszy również nasze oczy. 

Zdrowe śniadanie z jajek i szpinaku

Składniki:

(porcja dla 2 osób)
  • 6 jajek (najlepiej od kur z wolnego wybiegu)
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 - 3 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia

Przygotowanie jajecznicy z dodatkiem szpinaku:

  1. Czosnek, cebulę obrać, drobno pokroić i  lekko podsmażyć.
  2. Następnie dodać szpinak i smażyć do czasu, aż szpinak się rozmrozi i woda nieco odparuje.
  3. Na chwilę zdjąć patelnię z palnika, wbić jajka bezpośrednio do szpinaku lub po wcześniejszym ich lekkim roztrzepaniu widelcem, wymieszać i smażyć je tak jak lubimy, na pewno białko musi być ścięte. Pod koniec doprawić pieprzem i solą do smaku.
  4. Taka jajecznica świetnie smakuje z razowym chlebem.

    Zobacz również: omlet z serem.

Komentarze

  1. Jajecznicy ze szpinakiem jeszcze nie jadłam. A zapowiada się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mnie zaskoczyłaś tym przepisem! Jajecznicy ze szpinakiem nie próbowałam jak dotąd. Ale kusisz mnie i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szpinak bardzo lubię, ale jeszcze nigdy nie łączyłam go z jajecznicą ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *