Translate

piątek, 1 kwietnia 2016

Owsianka na wodzie


Płatki owsiane to jeden z produktów, które powinny być w każdym domu. Są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, bogate w błonnik, pomagają w prawidłowej pracy jelit, dbają o naszą odporność i urodę. Doskonałe dla osób na diecie i dbających o zdrowe odżywianie.

Owsianka obowiązkowo powinna gościć na naszym stole w porze śniadania lub kolacji. Ostatnio bardzo mi odpowiada gotowana na wodzie z dodatkiem tylko odrobiny oleju kokosowego i oczywiście mojej ulubionej żurawiny. Tak przygotowane płatki są bardzo smaczne na ciepło, ale po wystudzeniu i schłodzeniu nie wiem czy nie są jeszcze smaczniejsze.


Składniki:
(dla 2 osób ze średnim apetytem)
  • 1/2 szklanki suchych zwykłych płatków owsianych 
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 banan (opcjonalnie)
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Wodę zagotować, posolić, dodać płatki i gotować 5 - 10 minut (nie więcej bo będą zbyt miękkie).
  2. Zdjąć z ognia i po chwili dodać olej i żurawinę, wymieszać, odstawić na około 2 minuty, aby płatki i żurawina wchłonęły wodę.
  3. Dodatkowo jeśli ktoś lubi można dodać jeszcze pokrojone banany.

    Zobacz również:

    Płatki owsiane z żurawiną

3 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: