Translate

sobota, 30 kwietnia 2016

Przepisy na imprezę, czyli 3 przekąski, które zrobisz szybko i łatwo

Nadeszła wiosna, a wraz z nią ochota na organizowanie imprez, plenerowych spotkań i innych tego typu eventów. Przy tych okazjach pojawia się odwieczny problem: co dać gościom do jedzenia? Chodzi przecież o to, by przy jak najmniejszych nakładach pracy i w jak najkrótszym czasie wyczarować coś dobrego. Nie masz pomysłu na imprezowe przekąski? Oto nasze 3 propozycje.


Wędzony boczek to produkt, który doskonale nadaje się jako składnik imprezowych dań. Nadaje im wyjątkowego smaku, jest pożywny i zdrowy. Nie można zapominać również o tym, że jest bardzo lubiany przez większość imprezowiczów – pod warunkiem, że przyrządzimy go z pomysłem.


Najlepsze przepisy na imprezę opierają się na wędzonym lub dojrzewającym boczku. Większość z nas uważa na kalorie, ale prawda jest taka, że dodatek tego składnika nawet niewielkiej ilości do sałat czy zapiekanek nadaje im niezrównany aromat i smak. To dlatego boczek jest podstawą kuchni południowej Europy, a także krajów anglosaskich. Warto podkreślić że jako jeden z nielicznych producentów, w dalszym ciągu wędzimy drewnem i te wytrawne nuty wędzenia są wyczuwalne. Boczek na imprezie może więc stać się prawdziwym rarytasem. mówi Daniel Ratajczak z firmy kaminiarz.pl.

Oto 3 najlepsze przepisy na niezapomniane imprezowe dania:

Pieczarki z boczkiem zapiekane w kokilkach

Składniki:

  • 2 plastry cienko pokrojonego boczku parzonego
  • 400 g pieczarek
  • trochę białego, wytrawnego wina
  • 3 łyżeczki pokrojonego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka suszonych ziaren dyni i słonecznika


Przygotowanie:
  1. Plastry boczku pokroić w cienkie paseczki i podpiec na złoto z obu stron. Gdy boczek zacznie się rumienić dodać pieczarki, ziarna dyni i słonecznika, drobno pokrojony czosnek. Przez chwilę podpiec, aż pieczarki puszczą sok.
  2. Podlać winem, dobrze zamieszać, zredukować. Dodać przyprawy i sos. Masę podzielić na 3 równe części i rozłożyć do żaroodpornych miseczek. Jajka rozbić do miseczki, roztrzepać, wlać do kokilek z masą. Posypać startym parmezanem i szczypiorkiem.
  3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (termoobieg), włożyć miseczki na 15 minut. Przed podaniem odstawić na kilka minut, by nieco przestygły.
Ziemniaki zapiekane z boczkiem

Składniki:

  • 12 młodych ziemniaków
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • 4 średniej grubości plastry boczku wędzonego
  • 50 g masła
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • ząbek czosnku
  • pieprz, sól morska


Przygotowanie:
  1. Ziemniaki dobrze umyć szczotką, gotować w słonej wodzie przez ok. 25 minut. Nie powinny być zbyt miękkie. Odlać gorącą wodę, lekko schłodzić.
  2. Każdy kawałek boczku posypać rozmarynek na długości ¾ plastra. Wszystkie plastry pociąć na 12 mniejszych, równych kawałków.
  3. Ziemniaki naciąć wzdłuż, delikatnie rozchylić połówki. Włożyć do nacięcia plasterek masła, kawałek boczku, dobrze posolić i popieprzyć. Połączyć połówki.
  4. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową położyć ziemniaki piec, aż boczek się zarumieni.
  5. Podawać z kwaśną śmietaną doprawioną solą, ulubionymi ziołami i czosnkiem.
Zielona sałata z boczkiem, jajkiem i parmezanem

Składniki:

  • 100 g zielonej sałaty
  • 100 g rukoli
  • średniej grubości plaster wędzonego boczku
  • 2 kromki pszennego pieczywa
  • 1 łyżka oleju
  • Sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki startego parmezanu


Przygotowanie:
  1. Sałatę i rukolę umyć i dobrze osuszyć.
  2. Boczek pokroić w kostkę. Podpiec na złoto na patelni bez tłuszczu. Wyciągnąć skwarki i odsączyć z tłuszczu.
  3. Odrobinę oleju wlać na patelnię, pieczywo pokroić w kostkę. Zrumienić na tłuszczu aż lekko zbrązowieje.
  4. Ugotować jajka na półmiękko, schłodzić i obrać.
  5. Pozostały olej zmieszać z octem balsamicznym, solą i pieprzem. Dodać sałatę i rukolę. Wyłożyć na dwa talerze. Dołożyć przekrojone na ćwiartki jajko, bekon, posypać parmezanem.

5 komentarzy:

  1. wszsytkie propozycje bardzo mi sie podobają. Wpisuje sie na listę gości :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, każdy gość jest mile widziany, zapraszam i również serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Zaintrygowały mnie zwłaszcza te pieczarki z boczkiem zapiekane w kokilkach. Takiego cuda imprezowego jeszcze nie robiłam, ale na pewno wypróbuję przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto wypróbować, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne propozycje na imprezy:-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: