Translate

piątek, 22 kwietnia 2016

Torcik makowy

Torcik makowy po upieczeniu jest bardzo wilgotny, ciężki od maku, a polewa czekoladowa wspaniale podkreśla jego smak. Uwielbiam ciasta z dodatkiem maku, a już za takimi w całości wykonanymi z maku wręcz przepadam.


Ciasto z makiem

Tego ciasta nie może zabraknąć na żadnej większej uroczystości w moim domu. Przepis na torcik makowy pochodzi ze starego zeszytu z przepisami, gdy dopiero rozpoczynałam swoją przygodę w kuchni, a internet jeszcze do niej nie zawitał. Podany gościom zawsze znika jako pierwszy spośród innych ciast.

Ciasto makowiec

Składniki:

(forma o średnicy 26 cm)
  • 200 g maku w ziarenkach lub gotowego już zmielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 (100 g) kostki masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżka miodu naturalnego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 (100 g) kostki masła

Przygotowanie:

  1. Mak zalać wodą lub mlekiem i gotować do czasu, aż płyn prawie całkowicie odparuje, mieszać by się nie przypalił. Następnie wystudzić i dwa razy przekręcić przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach. Jeśli korzystamy z gotowego mielonego maku, to zalać go 3/4 szklanki mleka lub wody i na chwilę odstawić.
  2. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, w międzyczasie dodając po jednym żółtku.
  3. Następnie dodać miód, bułkę tartą, proszek do pieczenia i zmielony mak.
  4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej.
  5. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W tym przypadku sprawdzając drewnianym patyczkiem, patyczek nie będzie suchy, ale też nie powinno być do niego przyklejone ciasto.
  6. Upieczone ciasto wystudzić w foremce i schłodzić, dopiero po wystudzeniu wyjąć je z foremki.
  7. Składniki na polewę rozpuścić na jak najmniejszym ogniu i wolno gotować do czasu, aż polewa będzie gęstnieć i spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta.
  8. Torcik najlepiej podawać na drugi dzień, po dokładnym schłodzeniu.

    Zobacz również: czekoladowe ciasto tortowe.

7 komentarzy:

  1. No Kochana, taki torcik to ja przyjmę do popołudniowej herbatki z otwartymi rękami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, do herbatki torcik pasuje idealnie :)

      Usuń
  2. bardzo zaciekawił mnie ten przepis, coś "chodzi za mną" ciasto z makiem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli "chodzi", to nie ma wyjścia i trzeba zrobić :)

      Usuń
  3. Uwielbiam mak pod każdą postacią :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mak, kakao, kokos to ja mogę zawsze i o każdej porze :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: