Translate

17 kwietnia 2016

Zupa z selera naciowego

Seler naciowy świetnie sprawdza się również jako składnik zupy. Moja zupa z selera jest w wersji lekkostrawnej z dodatkiem grubej kaszy jęczmiennej i śmiało można ją jeść, będąc nawet na diecie.


Zupa z selera z kaszą

Seler naciowy jest bardzo smacznym i zdrowym warzywem, chętnie wykorzystuję go w kuchni. Zazwyczaj przygotowuję z nim różnego rodzaju sałatki i surówki, gdyż w takiej formie najlepiej mi smakuje. Seler świetnie sprawdza się również jako składnik zupy.

Składniki:








  • 3 - 4 łodygi selera naciowego (mogą być części z listkami)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1/2 pora
  • 3 - 4 łyżki grubej kaszy jęczmiennej
  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju 

Przygotowanie:

  1. Marchew i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić.
  2. Selera umyć i drobno pokroić.
  3. Pora umyć, drobno pokroić i podsmażyć przez chwilę na maśle klarowanym.
  4. Bulion zagotować, dodać ziemniaki i marchewkę, gotować około 10 minut.
  5. Następnie dodać pokrojonego selera, podsmażonego pora z masłem  i kaszę jęczmienną. W trakcie gotowania dolać gorącej wody, gdyby zupa była zbyt gęsta. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kaszy i selera, pod koniec doprawić do smaku pieprzem i solą.

    Zobacz również: krupnik.

3 komentarze:

  1. Lubię takie zupki. Im więcej warzyw tym lepiej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiś czas temu przeprosiłam się z selerem naciowym. Nienawidziłam go w młodości, a teraz za nim przepadam ;) Muszę wypróbować go w Twojej zupce :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: