Translate

sobota, 21 maja 2016

Sznycel z indyka w panierce pełnoziarnistej

Mięso z indyka często gości na moim stole ze względu na swoje walory smakowe, jak również łatwość jego przetwarzania. Z piersi indyka bardzo łatwo i szybko można przygotować smaczny i zdrowy obiad.




Tym razem przygotowałam sznycle z indyka, do których panierowania użyłam zdrowszej mąki pszennej pełnoziarnistej, zamiast zwykłej pszennej i bułki tartej. Taka forma bardziej mi odpowiada, a dodatkowo taka panierka mniej się przypala i mniej wchłania tłuszczu podczas smażenia.

Do sznycli z indyka w panierce pełnoziarnistej świetnie pasuje ryż pełnoziarnisty oraz surówka z pomidora i papryki. Danie proste, zdrowe i smaczne.



Składniki:
  • 500 g piersi z indyka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pieprz
  • sól
  • 1 - 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego lub natki pietruszki
  • masło klarowane lub olej do smażenia
    dodatkowo:
  • ryż pełnoziarnisty (u mnie Uncle Ben's)
Przygotowanie:
  1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w poprzek włókien na kawałki o grubości 1 cm.
  2. Każdy kawałek delikatnie roztłuc tłuczkiem do mięsa i przyprawić solą i pieprzem.
  3. Jajka roztrzepać, dodać czosnek niedźwiedzi lub pietruszkę (mogą być świeże lub suszone).
  4. Przyprawione sznycle obtaczać w mące, następnie w roztrzepanym jajku i znów w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż będą przyrumienione z każdej strony. Uważać, zbyt długie smażenie może za bardzo wysuszyć mięso.
  5. Podawać z ugotowanym ryżem pełnoziarnistym i surówką z pomidorów i papryki.

4 komentarze:

  1. Też często panieruje w mące pełnoziarnistej i też zauważyłam, że tłuszcz z patelni wtedy się mniej wchłania. Apetyczny ten kotlecioch :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) O tak, jest pyszny 😋

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: