Translate

środa, 18 maja 2016

Torcik wiśniowo-czekoladowy

Wiśnie i czekolada to wspaniałe połączenie w deserach i które znajduje się właśnie w torciku wiśniowo-czekoladowym. Ciasto nie wymaga zbyt dużo pracy i dlatego często gości na domowych przyjęciach.


Ciasto czekoladowe z wiśniami

Mocno czekoladowy torcik z konfiturą wiśniową powstał na bazie przepisu na: czekoladowe ciasto tortowe (ulubione ciasto mego Syna).

Jeśli chodzi o dekorowanie tortów, to dużego talentu nie mam, ale smakiem tego torcika moi goście byli zachwyceni. Krem jest bardzo delikatny, łatwo można nim dekorować, ja niestety poszłam na łatwiznę i po rozsmarowaniu udekorowałam tort tylko kandyzowanymi wiśniami.

Ciasto czekoladowe z kremem

Składniki:

(forma o średnicy 28 cm)

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżki kakao

Krem:

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g masła
  • 1 1/2 (150 g) czekolady deserowej (może być 1 gorzka i 1/2 mlecznej)

Dodatkowo:

  • 400 - 500 g dobrej konfitury wiśniowej (przełożenie)
  • 100 g wiśni kandyzowanych (dekoracja)
  • 250 - 300 ml soku wiśniowego (nasączenie)
  • 2 - 3 łyżki alkoholu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać dosypując stopniowo cukier i po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek.
  2. Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto.
  3. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zbyt krótsze zaś, ciasto będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy patyczek to ciasto jest upieczone.
  4. Ciasto wystudzić i rozkroić na 2 części.

Krem:

  1. Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką, cukrem i sokiem z cytryny.
  2. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, by nie przypalić. Gotować do czasu uzyskania postaci gęstego, jednolitego budyniu, wystudzić.
  3. Kakao wymieszać z niewielką ilością gorącej wody (ma być gęsta papka), wystudzić.
  4. Czekolady roztopić w miseczce na garnku z gorącą wodą, wystudzić.
  5. Masło miksować dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu jajecznego, roztopionej czekolady i kakao. Miksować do uzyskania jednolitej masy kremowej, nie za długo, bo można przebić i zacznie się rozwarstwiać.
  6. Jedną część ciasta nasączyć połową niezbyt słodkiego soku wiśniowego wymieszanego z alkoholem (gdy sok jest za słodki rozcieńczyć go przegotowaną zimną wodą).
  7. Następnie posmarować połową konfitury wiśniowej.
  8. Krem podzielić na pół i jedną częścią posmarować nasączony i posmarowany konfiturą blat ciasta, przykryć drugim i nasączyć pozostałym sokiem, na wierzch równo rozsmarować konfiturę i na nią pozostały krem.
  9. Torcik udekorować kandyzowanymi wiśniami lub według swego uznania.
  10. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby zastygł.
  11. Najlepszy jest na następny dzień, przed podaniem wyjąć z lodówki, aby krem się nieco ocieplił, gdyż mocno zastyga i nie ma odpowiedniej kremowej konsystencji.

13 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: