Ciasto jaglane z truskawkami

/ 13

Idealne ciasto na lato - bez pieczenia, przygotowane ze zdrowych składników. Ciasto wykonane na chrupiącym spodzie z płatków owsianych i oleju kokosowym, a do tego delikatny krem z kaszy jaglanej i galaretka z truskawkami.
Moja wersja jest o niskiej zawartości cukru, więc przygotowując, proponuję próbować i słodycz dostosować do swoich upodobań. 

Ciasto bez pieczenia z truskawkami

Składniki:

(forma o średnicy 26 cm)

Spód:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki oleju kokosowego (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 1 - 2 łyżki cukru pudru

Masa jaglana:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego lub innego
  • 1 szklanka mleka kokosowego lub zwykłego
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Galaretka z truskawkami:

  • 500 g dojrzałych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

    *Osoby na diecie bezglutenowej powinny sprawdzić, czy kakao nie zawiera glutenu.

    Deser z kaszy jaglanej bez pieczenia

Jak przygotować ciasto jaglane z truskawkami?

Spód:

  1. Płatki owsiane rozdrobnić w blenderze, dodać olej kokosowy kakao i cukier, dokładnie połączyć.
  2. Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim masę z płatków owsianych.
  3. Wstawić do lodówki na około 20 minut, aby masa zastygła.

Masa jaglana:

  1. Kaszę przepłukać na sitku zimną wodą, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą i mleczkiem kokosowym, dodać cukier. Od momentu zagotowania się, gotować około 20 minut (do miękkości kaszy).
  2. Ugotowaną kaszę wystudzić i blenderem rozdrobnić ją z olejem kokosowym do postaci gęstego kremu.
  3. Masę jaglaną wyłożyć na schłodzony spód z płatków i wstawić na około 20 minut do lodówki.

Galaretka z truskawek:

  1. Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i osuszyć na sitku.
  2. Przekroić truskawki na 4 części, włożyć do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i gotować z 5 - 10 minut (aż puszczą sok).
  3. Garnek zdjąć z kuchenki, dodać 2 galaretki i mieszać do czasu ich rozpuszczenia się.
  4. Galaretkę wystudzić i lekko tężejącą wylać na masę jaglaną.
  5. Schłodzić w lodówce około 3 - 4 godziny.

    Zobacz również:
    Ciasto bez pieczenia z truskawkami
    Lodowiec z truskawkami

Komentarze

  1. Spisuję przepis, musze zrobić. Wygląda bardzo smacznie no i takie zdrowsze jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Domownikom tak smakowało, że bardzo szybko znikło i prosili o następne za tydzień.

      Usuń
  2. Fajny przepis skorzystam i myślę że tu jeszcze zagoszczę...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacho wygląda rewelacyjnie :). Zapisuję przepis i muszę kiedyś takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciacho. Moje ulubione smaki. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję i również serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł na masę jaglaną - przesmaczna i idealna do wykorzystania do przeróżnych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne ciasto na upalne dni. Bardzo lubię ciasta z truskawkami i z galaretką, muszę wykorzystać ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe ciasto i bardzo zdrowe, miałaś na prawdę super pomysł ;).

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję :) Z tym ciastem na pewno można po łasuchować bez obaw o swoje zdrowie :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *