Krupnik

/ 4

Najprostsza zupa na świecie i myślę, że również bardzo lubiana, chociażby ze względu na sentyment do czasów dzieciństwa. Przynajmniej w moim przypadku smak krupniku przywołuje mi czasy, gdy zajadałam się babcinym krupnikiem. Najczęściej gotowana zupa w moim domu.

Zupa z kaszy

Mój krupnik jest oczywiście nieco mniej tłusty, niż ten zapamiętany z dzieciństwa, gdyż jest na wywarze z indyka z dodatkiem korzenia selera, co nadało mu delikatności.
Wiele razy myślę "jaką to dziś zupę ugotować" i krupnik zawsze ratuje sytuację, bo szybko się robi i wszystkim smakuje.
Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej

Składniki na zupę:

(na garnek 2,5 litrowy)
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 mały korzeń selera
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek grubej kaszy jęczmiennej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka suszonej lub świeżej natki pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól
    dodatkowo:
  • 1 kość z udźca indyka lub inny mały kawałek mięsa z indyka

Jak ugotować krupnik z kaszy jęczmiennej?

  1. Garnek napełnić wodą do 3/4 jego wysokości, włożyć kość lub mięso z indyka, dodać listek laurowy, ziele angielskie i obrany czosnek. Zagotować, zdjąć z powierzchni wygotowany szum i gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
  2. Następnie wyjąć kość lub mięso i dodać drobno pokrojone warzywa: marchewkę, selera, ziemniaki i cebulę, gotować około 15 minut.
  3. Dodać majeranek i pietruszkę, następnie wsypać kaszę i gotować około 10 - 15 minut, do miękkości warzyw i kaszy. Podczas gotowania należy uzupełnić wyparowaną wodę, gdyby krupnik był za gęsty.
  4. Pod koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą.

    Zobacz również: krupnik z grzybami.

Komentarze

  1. Oj, zjadłbym taki domowy krupnik :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeniosłaś mnie w czasy szczenięce, kiedy to Rodzicielka często na obiad taki krupnik podawała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak miało być, u mnie również krupnik przywołuje dzieciństwo :)

      Usuń
  3. Krupnik to jedna z moich ulubionych zup :).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *