Translate

niedziela, 5 czerwca 2016

Lody bananowo-truskawkowe

Najprostsze domowe lody bez maszyny i mieszania co 30 minut, potrzebne są do nich foremki do lodów lub małe kubeczki i patyczki. Lody gotowe są do spożycia już po około 4 godzinach mrożenia, wszystko zależy, w jak dużych foremkach je zrobimy.


Domowe lody z truskawek

Od pewnego czasu lody i sorbety dostępne w sklepach są dla mnie po prostu za słodkie i po zjedzeniu czuję dziwny niesmak, nawet po tych z renomowanych firm. Tak, więc dla ochłody i w sumie dla swego zdrowia, przygotowuję czasami samodzielnie domowe lody.

Przymierzam się zrobić lody takie z jajkami, ale na teraz i na szybko zrobiłam najprostsze z truskawek, banana i serka mascarpone.

Domowe lody bez maszyny

Składniki:

(na około 8 - 10 małych lodów)

Truskawka:

  • 200 g dojrzałych truskawek
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru (gdy truskawki są niezbyt słodkie)

Banan:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 50 ml śmietany kremówki 36%

Jak przygotować lody w domu?

  1. Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i osuszyć na sitku. Blenderem rozdrobnić truskawki z sokiem z cytryny i cukrem, pod koniec dodać serek mascarpone, dokładnie zmiksować.
  2. Banana rozdrobnić blenderem z sokiem i ekstraktem waniliowym. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wmieszać do masy bananowej.
  3. Do foremek wkładać najpierw część bananową, a następnie część truskawkową i wsunąć równo w środku patyczki.
  4. Foremki z lodami wstawić na co najmniej 4 godziny do zamrażarki.
  5. Przy wyjmowaniu zamrożonych lodów z foremek, najlepiej delikatnie polać boki foremek ciepłą wodą.

    Zobacz również:
    Lody z herbatą
    Lody z herbatą Matcha

9 komentarzy:

  1. Rzeczywiście lody proste w przygotowaniu, a niewątpliwie bardzo smaczne :) Ten serek mascarpone, co mam w lodówce, czekał chyba specjalnie na ten przepis, aby go wykorzystać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli tak, to musisz go koniecznie wykorzystać w tych lodach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naturalne i pyszne na lato!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawy pomysł :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Jak na lody bez maszyny, to na pewno :D

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: