Translate

środa, 8 czerwca 2016

Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami to szybkie danie obiadowe lub do zabrania na drugie śniadanie do pracy. Przygotowanie dania z makaronu i tuńczyka zajmuje tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu.


Szybkie danie z makaronu

Czy makaron jest tuczący?

Makaron wcale nie musi być tuczący, oczywiście, jeśli będzie to makaron pełnoziarnisty lub z mąki semolina, ugotujemy go al'dente i będzie bez dodatku tłustego sosu. Taki makaron daje na długo uczucie sytości i nie podjadamy zaraz po posiłku. Węglowodany złożone, jakimi jest skrobia zawarta w makaronie, powoli są rozkładane przez nasz organizm i stopniowo dostarczają energii naszym mięśniom.

Ponoć Włoch zjada rocznie około 30 kg, a Polak tylko 3 kg makaronu i jakoś nie słychać, aby słoneczna Italia zmagała się z otyłością, ludzie są tam uśmiechnięci i pełni energii, raczej to nie jest tylko zasługa samego słońca.
O walorach smakowych makaronu nie wspomnę, chyba trudno byłoby znaleźć osobę nielubiącą jego smaku.

Tuńczyk z makaronem

Składniki:

(porcja dla 2 osób)
  • 1 puszka tuńczyka we własnym sosie
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 średnia cebula
  • pieprz
  • sól
  • 150 - 200 g makaronu świderki pełnoziarnistego lub z mąki semolina 
  • oliwa z suszonych pomidorów

Przygotowanie makaronu z tuńczykiem:

  1. Makaron ugotować al'dente zgodnie z wytycznymi na opakowaniu, lekko wystudzić.
  2. Cebulę obrać, drobno pokroić i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli.
  3. Suszone pomidory z oliwy pokroić w cienkie paseczki, pomidory suche z torebki najpierw zalać wrzątkiem na 2 - 3 minuty, a następnie moczyć w oliwie z oliwek około 30 minut i dopiero pokroić (oliwy po moczeniu nie wylewać).
  4. Tuńczyka odsączyć i rozdzielić na mniejsze kawałeczki.
  5. Wszystkie składniki połączyć i polać oliwą z suszonych pomidorów (ilość stosowna do upodobań), sprawdzić tylko jak bardzo jest ona słona.
  6. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku.

    Zobacz również: sałatka z tuńczyka z kapustą pekińską.

5 komentarzy:

  1. O tak, przygotowuje się bardzo szybko i równie szybko znika z talerza, więc smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobre na szybki lunchbox do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny szybki przepis, pozdrawiam i wolnej chwili zapraszam do mnie
    ps mój najnowszy wpis jest o domowej nutelli!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: