Translate

środa, 15 czerwca 2016

Sałatka z awokado i pomidora


Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu sałatka z awokado, powstała pod wpływem chwili głodu "co by tu zjeść na kolację".
Awokado dojrzewało już od paru dni zawinięte w folię aluminiową, więc postanowiłam skomponować z niego lekką sałatkę na kolację. W lodówce znalazłam jeszcze pomidora, szczypior, koperek i powstała bardzo smakowita sałatka.
Efekt smakowy mnie samą zaskoczył - proste połączenie zdrowych składników sprawdziło się doskonale, idealna na lato.



Składniki:
(na 2 porcje)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 średni pomidor
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 2 -3 gałązki świeżego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól


Przygotowanie:
  1. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skóry i pokroić na małe kawałeczki. Pokrojone awokado skropić sokiem z cytryny.
  2. Pomidora umyć i drobno pokroić.
  3. Szczypiorek, koperek umyć i drobno posiekać.
  4. Wszystko wymieszać z oliwą i posolić do smaku.
  5. Sałatkę należy przygotować bezpośrednio przed jedzeniem, wtedy smakuje najlepiej.
  6. Do sałatki świetnie pasują chrupiące grzanki.

    Zobacz również:
Sałatka z awokado i ogórka

7 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: