Translate

15 czerwca 2016

Sałatka z awokado i pomidora

Bardzo smaczna i łatwa do przygotowania sałatka z awokado i pomidora, powstała pod wpływem głodu i pytania: co by tu zjeść na kolację? 

Sałatka na lunch lub kolację

Awokado dojrzewało już od paru dni zawinięte w folię aluminiową, więc postanowiłam skomponować z niego lekką sałatkę na kolację. W lodówce znalazłam jeszcze pomidora, szczypior, koperek i powstała bardzo smakowita sałatka.
Efekt smakowy mnie samą zaskoczył - proste połączenie zdrowych składników sprawdziło się doskonale, idealna na lato.

Sałatka na lato

Składniki:

(na 2 porcje)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 średni pomidor
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 2 -3 gałązki świeżego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól 

Przygotowanie:

  1. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skóry i pokroić na małe kawałeczki. Pokrojone awokado skropić sokiem z cytryny.
  2. Pomidora umyć i drobno pokroić.
  3. Szczypiorek, koperek umyć i drobno posiekać.
  4. Wszystko wymieszać z oliwą i posolić do smaku.
  5. Sałatkę należy przygotować bezpośrednio przed jedzeniem, wtedy smakuje najlepiej.
  6. Do sałatki świetnie pasują chrupiące grzanki.

    Zobacz również: sałatka z awokado i ogórka.

7 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: