Translate

czwartek, 2 czerwca 2016

Sałatka z awokado i truskawek


Letnia, banalnie prosta, a zarazem zdrowa i bardzo smaczna sałatka. Doskonała na śniadanie lub kolację, a nawet po dodaniu bitej śmietany i czekolady sprawdzi się jako deser.





Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 150 - 200 g truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 1 - 2 łyżki cukru trzcinowego lub 1 łyżka miodu naturalnego
  • 1 łyżka płatków migdałowych


Przygotowanie:
  1. Z awokado wyjąć pestkę, obrać je ze skórki i pokroić na mniejsze kawałeczki.
  2. Truskawki pokroić w ćwiartki, dodać do awokado, polać sokiem z cytryny i posypać cukrem trzcinowym. Jeśli zamiast cukru będzie używany miód, to miód rozmieszać z sokiem i wtedy dopiero polać truskawki i awokado. Ilość dodanego cukru zależy jak słodkie mamy truskawki.
  3. Po wymieszaniu sałatkę posypać płatkami migdałowymi lub innymi ulubionymi orzeszkami.
  4. Sałatka po dodaniu bitej śmietany i roztopionej czekolady jest świetna jako deser.

5 komentarzy:

  1. nie jadłam jeszcze awokado w zestawieniu z truskawkami ale w sumie-czemu nie:)może być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawki z awokado świetnie smakują, polecam :)

      Usuń
  2. Szybkie, proste w przygotowaniu i przesmaczne - to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę przygotować taką sałatkę :). Kocham awokado <3

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: