Translate

czwartek, 28 lipca 2016

Ciasto biszkoptowe skubane

Delikatne ciasto biszkoptowe z wnętrzem z owoców i galaretki, oblane kakaową polewą. Wychodzi zawsze, sami dobieramy smak galaretki i owoce, jakich użyjemy. Owoce mogą być świeże, z kompotu lub mrożone.


Ciasto z galaretką i owocami

Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami, gdzie występuje on pod nazwą "skubaniec". Wpisując w wyszukiwarce tę nazwę, pokazało mi ciasto kruche znane jako pleśniak, więc zmieniłam nieco jego nazwę z zachowaniem słowa je opisującego.
Ciasto biszkoptowe skubane jest idealne na lato, gdy są dostępne świeże owoce i pragniemy jeść lekkie, chłodzące desery. 

Ciasto z galaretką i owocami
Składniki:
(na formę o średnicy 28 cm)
  • 6 jajek (od kur z wolnego wybiegu)
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (typ 450 - 500)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu

Polewa do ciasta:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao naturalnego

    dodatkowo:
  • 2 galaretki o ulubionym smaku (u mnie wiśniowe)
  • 20 - 30 dag świeżych, z kompotu lub mrożonych owoców (u mnie świeże czerwone czereśnie, z białymi wychodzi lepsze, gdyż nie puszczają koloru)
Biszkopt z galaretką i owocami

Przygotowanie ciasta biszkoptowego z galaretką i owocami:

  1. Ubić z białek pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier. Nadal, ubijając dodawać po jednym żółtku i na koniec dodać olej i ocet.
  2. Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo wmieszać je delikatnie łopatką z ubitą pianę.
  3. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie wlać w nią masę biszkoptową.
  4. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku, około 30 - 35 minut (do suchego patyczka).
  5. Po upieczeniu biszkopt studzić przez około 10 minut w foremce, a następnie wyjąć z formy do całkowitego wystudzenia na kratkę.
  6. Po wystudzeniu wyskubać miękkie wnętrze biszkopta, pozostawiając około 0,5 cm brzeg i dno.
  7. Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody, wystudzić i odstawić do lodówki.
  8. Na dno wyskubanego biszkopta układać wypestkowane owoce, na nie niewielką ilość tężejącej galaretki i na to układać wyskubane kawałki biszkopta. Na wierzch układać  następną warstwę owoców, galaretki i ciasta. Ciasto z góry lekko po dociskać.
  9. Składniki polewy rozpuścić na wolnym ogniu i gotować, aż rozpuści się cukier i lekko polewa zacznie gęstnieć. Jeszcze ciepłą, spiralną stróżką polać wierzch ciasta. 
  10. Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
Zobacz również:

8 komentarzy:

  1. Pyszne, orzeźwiające ciacho.Zabieram kawałeczek; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, proszę się częstować :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie ciasta! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :) polecam zdrowe inspiracje na fit desery z Kcalmarem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dobry przepis, pozdrawiam i miłego dnia życzę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  5. mmm! brzmi i wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, zachęcam do wykonania :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: