Ciasto biszkoptowe skubane

/ 8

Delikatne ciasto biszkoptowe skubane z wnętrzem z owoców i galaretki, oblane kakaową polewą. Wychodzi zawsze, sami dobieramy smak galaretki i owoce, jakich użyjemy. Owoce mogą być świeże, z kompotu lub mrożone. Prosty przepis na ciasto, które wszystkim smakuje.

Ciasto z galaretką i owocami
Przepis na ciasto biszkoptowe skubane pochodzi ze starego zeszytu z przepisami, gdzie występuje on pod nazwą "skubaniec". Wpisując w wyszukiwarce tę nazwę, pokazało mi ciasto kruche znane jako pleśniak, więc zmieniłam nieco jego nazwę z zachowaniem słowa je opisującego.
Ciasto biszkoptowe skubane jest idealne na lato, gdy są dostępne świeże owoce i pragniemy jeść lekkie, chłodzące desery.

Łatwy przepis na ciasto z galaretką jest bardzo prosty do przygotowania. Biszkopt z galaretką może być wykonany z dodatkiem ulubionych zarówno świeżych owoców, jak i tych z kompotu lub mrożonych. Proste ciasto, a smakuje rewelacyjnie, jest lekkie i umiarkowanie słodkie. Idealny deser na każdą okazję i porę roku.
Biszkopt z galaretką i owocami

Przepis na ciasto biszkoptowe skubane:

(na formę o średnicy 28 cm)
  • 6 jajek (od kur z wolnego wybiegu)
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (typ 450 - 500)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu

Polewa do ciasta:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao naturalnego

dodatkowo:

  • 2 galaretki o ulubionym smaku (u mnie wiśniowe)
  • 20 - 30 dag świeżych, z kompotu lub mrożonych owoców (u mnie świeże czerwone czereśnie, z białymi wychodzi lepsze, gdyż nie puszczają koloru)

Jak zrobić ciasto biszkoptowe z galaretką i owocami:

  1. Z białek ubić pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku, a na koniec dodać olej i ocet.
  2. Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo wmieszać je delikatnie łopatką z ubitą pianę.
  3. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie wlać w nią masę biszkoptową.
  4. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku, około 30 - 35 minut (do suchego patyczka).
  5. Po upieczeniu biszkopt studzić przez około 10 minut w foremce, a następnie wyjąć z formy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
  6. Po wystudzeniu wyskubać miękkie wnętrze biszkopta, pozostawiając około 0,5 cm brzeg i dno.
  7. Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody, wystudzić i odstawić na krótko do lodówki. Pilnować, aby galaretka nie była całkowicie stężała.
  8. Na dno wyskubanego biszkopta układać wypestkowane owoce, na nie niewielką ilość tężejącej galaretki i na to układać wyskubane kawałki biszkopta. Na wierzch układać następną warstwę owoców, galaretki i ciasta. Ciasto z góry lekko docisnąć.
  9. Składniki polewy rozpuścić na wolnym ogniu i gotować, aż rozpuści się cukier i lekko polewa zacznie gęstnieć. Jeszcze ciepłą, spiralną stróżką polać wierzch ciasta. 
  10. Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
Zobacz również:

Komentarze

  1. Pyszne, orzeźwiające ciacho.Zabieram kawałeczek; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :) polecam zdrowe inspiracje na fit desery z Kcalmarem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dobry przepis, pozdrawiam i miłego dnia życzę

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm! brzmi i wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *