Translate

wtorek, 5 lipca 2016

Filet z kurczaka marynowany w sosie sojowym

kurczak w sosie sojowym

Pierś z kurczaka jest bardzo prosta do przygotowania, ale z czasem nie mamy już pomysłu, jak ją przyprawić by nasz obiad nie był taki jak zawsze.Proponuję filet z kurczaka zamarynować w sosie sojowym z miodem. Mięso z takiej marynaty po usmażeniu jest bardzo soczyste i aromatyczne.


kurczak w sosie sojowym
Składniki:
(dla 2 - 3 osób)
  • podwójna pierś z kurczaka (500 - 600 g)
    marynata:
  • 5 - 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu ryżowego (ostatecznie można zastąpić winnym lub jabłkowym)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki posiekanej kolendry lub czosnku niedźwiedziego
    dodatkowo:
  • 2 łyżki prażonych ziaren sezamu (opcjonalnie)
kurczak w sosie sojowym
Przygotowanie:
  1. Pierś z kurczaka oczyścić z wszelkich żyłek, umyć i przekroić w poprzek na 2 - 3 mniejsze kawałki.
  2. Do sosu sojowego dodać miód i dokładnie go rozmieszać.
  3. Następnie dodać ocet ryżowy, olej sezamowy, sok z cytryny, sól pieprz, drobno pokrojony czosnek, kolendrę lub czosnek niedźwiedzi i wszystko wymieszać.
  4. Pokrojony filet z kurczaka wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki pod przykryciem na co najmniej 2 - 3 godziny (u mnie było na całą noc).
  5. Kurczaka po wyjęciu z marynaty smażyć na dobrze rozgrzanym oleju (u mnie na kokosowym rafinowany), aby kawałki były dobrze zarumienione i w środku usmażone, ale nie wysuszone. Najlepiej przekroić i sprawdzić, czy mają jednakowy biały kolor w środku (powinny być delikatne i soczyste).
  6. Przed podaniem ewentualnie delikatnie obsypać prażonym sezamem.

    Taki filet świetnie smakuje podany z ryżem i japońską sałatką z ogórków.

6 komentarzy:

  1. Wygląda zachęcająco. Pewnie jest bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mają bardzo przyjemny, lekko sezamowy smak :)

      Usuń
  2. Bardzo fajna propozycja na mięsko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie musi smakować to mięsko, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak się tak mocniej zastanowić to chyba filet jest moim ulubionym mięsem :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: