Translate

poniedziałek, 25 lipca 2016

Lody waniliowe

Lody z prawdziwą wanilią, niewymagające maszyny do lodów, ani mieszania co 30 minut w trakcie ich zamrażania. Pyszne, kremowe, mocno waniliowe i bez wyczuwalnych kryształków lodu. Idealne prawdziwe lody na zimny deser w upalne lato.


Lody z żółtkami i wanilią

Do tej pory nie odważyłam się jeszcze zrobić lodów z surowymi jajkami i tym razem nic się nie zmieniło. W lodach są użyte żółtka, ale poddane obróbce cieplnej. Lody z tego przepisu są bardzo łatwe do przygotowania i już po około 6 godzinach od zamrożenia można się delektować ich aksamitnym waniliowym smakiem.

Prawdziwe lody z wanilią

Składniki na lody:

  • 4 żółtka (najlepiej od kur z wolnego wybiegu)
  • 330 ml śmietany 30% 
  • 200 ml śmietany 36%
  • 3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 - 2 laski wanilii

Lody bez maszyny

Jak zrobić prawdziwe lody bez maszyny?

  1. Śmietanę 30% wlać do rondla, dodać ziarenka wanilii i zagotować. Ziarenka wyjąć z  przekrojonych wzdłuż lasek wanilii tępą stroną noża.
  2. Żółtka utrzeć do białości z mlekiem skondensowanym, pod koniec dodając cienką stróżką gorącą śmietanę z wanilią. U mnie lody mają czarne kropeczki z wanilii, co dodaje im uroku i świadczy o tym, że była użyta prawdziwa wanilia. Jeśli chcemy, aby lody były bez kropeczek, należy zagotowaną śmietanę przecedzić przez gęste sitko. 
  3. Masę przelać do rondla, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa stanie się gęsta i puszysta (nie gotować). Masę odstawić do całkowitego wystudzenia.
  4. Ubić śmietanę 36% i delikatnie wmieszać ją do wystudzonej masy.
  5. Powstały krem przełożyć do pojemnika i zamrażać co najmniej przez 6 godzin. Podczas zamrażania masy lodowej nie trzeba mieszać.

    Zobacz również:
Proste lody z foremek
Lody bananowo-truskawkowe

4 komentarze:

  1. Bardzo smaczne lody, i na czasie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam prawdziwe waniliowe lody :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne na letni deser, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj poproszę cały pucharek takich pysznych lodów :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: