Translate

20 lipca 2016

Schabowy z karkówki w mleku i cebuli

Kotlet schabowy z karkówki jest odpowiednim daniem dla osób ciężko pracujących fizycznie, gdyż nie ma co ukrywać, kalorii to on ma sporo. Moczenie w mleku i cebuli nadaje karkówce delikatności i przyjemnego cebulowego smaku. 


Kotlet schabowy z karkówki

Przy wyborze mięsa należy zwracać uwagę na kolor tłuszczu i wielkość karkówki. Mięso powinno być delikatnie poprzerastane białym tłuszczykiem, ze starego wieprzaka będzie miał kolor żółty i będzie niesmaczne. Odpowiednie kawałki są raczej średniej wielkości, duże mogą być łykowate i niesmaczne.

Do tej pory kotlety panierowałam tradycyjnie w bułce tartej, lecz to był chyba ostatni raz, gdyż bułka okropnie chłonie tłuszcz i dość łatwo się przypala. Moim ulubionym sposobem panierowania jest pełnoziarnista mąka pszenna i ten sposób polecam najbardziej, szczególnie do panierowania schabowych z karkówki.

Kotlet wieprzowy w mleku i cebuli

Składniki:

(na około 10 kotletów)
  • 1 kg karkówki wieprzowej (kawałek średniej wielkości)
  • 3 cebule
  • 3 szklanki mleka
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 - 2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól

Dodatkowo:

  • 2 - 3 jajka
  • bułka lub mąka pszenna pełnoziarnista (do panierowania)
  • tłuszcz do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Karkówkę umyć, oczyścić z wszelkich twardych żyłek, pokroić w 1 cm plastry i roztłuc je cienko tłuczkiem do mięsa.
  2. Każdy plaster z obu stron posolić, włożyć do mleka przekładając je plastrami obranej cebuli. Odstawić w zimne miejsce na co najmniej 2 - 3 godziny.
  3. Po wyjęciu plastrów z mleka oprószyć je kminkiem i pieprzem.
  4. Panierować najlepiej w mące pszennej pełnoziarnistej, roztrzepanym jajku i znów w mące. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu do solidnego zarumienienia się z każdej strony.
  5. Sprawdzić stan wysmażenia, jeśli nie są wystarczająco wysmażone wstawić je na około 15 - 20 minut do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Wszystko zależy, jakie będziemy mieć mięso, młodemu wystarczy samo smażenie, starsze mięso wymaga zapiekania.

    Zobacz również: soczyste kotlety mielone.

10 komentarzy:

  1. i czuje się jak w domku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, nigdy nie jadłem kotleta z karkówki

    OdpowiedzUsuń
  3. To jedyne mięso,które jeszcze jem .Czasem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny i mega apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kotlet o niebo lepszy od zwykłego schabowego. Ja jeszcze dodaje ząbek czosnku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Próbowałam z czosnkiem i mi bardziej smakuje wersja z samą cebulą.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: