Translate

niedziela, 3 lipca 2016

Szybkie gotowanie - jak odżywiać się zdrowo przy notorycznym braku czasu?

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja zdrowemu odżywianiu. Zazwyczaj pracujemy zbyt długo i intensywnie, aby mieć czas i chęci na przyrządzenie pełnowartościowego posiłku. Fast foody i dania z paczki są w stanie wykończyć każdy żołądek - dlatego czas na szybkie gotowanie, które pozwoli żywić się w sposób zrównoważony przy minimalnym czasie działania.



Współczesna kuchnia

Jest zazwyczaj rzadko używana. W dobie pościgu za awansem i dobrami konsumpcyjnymi, kwestia przygotowywania posiłków zeszła na dalszy plan. Zapracowane osoby mają często złe nawyki żywieniowe, pomijają śniadania, w godzinach pracy podjadają niezdrowe przekąski lub gotowe dania. Oprócz samej kwestii czasochłonnej pracy zawodowej, istotne są również zmiany społeczne, jakie zaszły w ostatnich latach. Coraz później zakładamy rodziny, w związku z tym, 26% dorosłych osób prowadzi jednoosobowe gospodarstwa domowe. Daje to około 5 milionów osób, które nie są przymuszone sytuacją życiową do zajmowania się kwestiami kulinarnymi. Sytuacja na rynku pracy nie pozwoliła na utrzymanie tradycyjnego podziału ról w rodzinach, zatem zdecydowana większość kobiet posiadających dzieci jest aktywna zawodowo. Po etacie firmowym, wypełniają drugi - domowy.

Złoty środek

Szybkie gotowanie to marzenie większości zapracowanych osób. Na całe szczęście, jest możliwe do zrealizowania poprzez wykorzystanie otaczających nas wynalazków. Warto zastanowić się nad kupnem robota kuchennego i szybkowaru. Te urządzenia zminimalizują zarówno czas potrzebny do przygotowania produktów na posiłek, jak i samego gotowania. Pozwalają, zatem na przygotowanie zdrowego posiłku bez potrzeby poświęcania dużej ilości czasu na prace kuchenne. Jednocześnie, za pomocą szybkowaru można “wyczarować” wiele różnorodnych dań - wyobraźnia jest tu jedynym ograniczeniem. Dodatkowym atutem takiego rozwiązania są ceny tych urządzeń - nie należą do drogich, a dodatkowo można obniżyć ich cenę za pomocą, np. kodów rabatowych z portalu zniżkowego. Pieniądze zaoszczędzone na kupowaniu gotowych dań zwrócą się szybko.

Szybkie gotowanie

W szybkowarze można przygotować zarówno pojedyncze składniki, takie jak ziemniaki lub mięso oraz całe dania, jak np. paellę. Nadaje się do warzyw, kasz, robienia sosów i zup. Jak widać, jest bardzo przydatne -  o wiele lepiej poświęcić 20 minut na przyszykowanie posiłku, niż 2 godziny gotując w tradycyjnym garnku. Szybkowar pozwala też na podgrzewanie gotowego wcześniej posiłku, a dzięki miernikowi ciśnienia nie trzeba się martwić ewentualnym przypaleniem dania. Ogromną zaletą tych urządzeń jest także fakt, że dzięki krótkiemu czasowi gotowania, produkty zachowują więcej wartości odżywczych. O wiele lepiej jest  cieszyć się dobrą kondycją organizmu, niż jeść przysłowiowe byle co i w niedługim czasie szukać gastrologa. Szybkowar ma tę zaletę, że jest bardzo prosty w użyciu, zatem już nastoletnie dzieci mogą go bezproblemowo obsługiwać, co może być dobrym krokiem w stronę nauki samodzielności.

Dla własnego dobra należy przemyśleć swój sposób żywienia i towarzyszące mu nawyki. Posiłki domowe, które są zdrowe i pożywne, nie muszą zajmować nam długich godzin (których nie mamy). Wystarczy postawić na sprawdzone rozwiązanie.

1 komentarz:

  1. Szybkowaru jeszcze nie testowałam, ale wszystko jest kwestia organizacji! Rzeczywiście dla singli pewnie trudno sie zmobilizowac

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: