Translate

wtorek, 30 sierpnia 2016

CHLORELLA – ZIELONY SPOSÓB NA ZDROWIE

Człowiek w dzisiejszym świecie wciąż pędzi do przodu i nie zastanawia się nad tym co będzie jutro. Życie w biegu sprawia, że nie zawsze mamy czas na odpoczynek, czy na to żeby w spokoju zjeść. Co za tym idzie nie zastanawiamy się nad tym co trafia do naszego zakupowego koszyka, a później do żołądka. Choroby cywilizacyjne XXI wieku związane są właśnie z niezdrowym stylem, życia i nieprawidłowym sposobem odżywiania się. Z pomocą przychodzi chlorella, która pomoże wzbogacić dietę ale również pomoże w zmaganiach z różnego rodzaju dolegliwościami.




Chlorella to coraz bardziej znana alga morska o zielonej barwie. Zaliczana jest do superfoods czyli produktów, które zawierają wyjątkowo dużo witamin, minerałów, protein, antyoksydantów i innych ważnych dla zdrowia człowieka składników. Chlorella swoją popularność zawdzięcza głównie zawartości chlorofilu. Według naukowców jest to roślina o największej zawartości tej substancji.

DO CZEGO SŁUŻY NAM CHLOROFIL ?
  1. Oczyszcza – usuwa toksyny, pozostałości po lekach i inne szkodliwe substancje. Pomaga w oczyszczaniu wątroby i jelit, a także niweluje nieprzyjemny oddech i zapach ciała.
  2. Działa przeciwzapalnie - przeciwdziała takim stanom zapalnym: jak ból gardła, ropotok, zapalenie dziąseł, zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit. Wspomaga też leczenie wszelkich stanów zapalnych skóry i żylaków.
  3. Regeneruje – usprawnia pracę tarczycy i pomaga przywrócić jej prawidłowe działanie w przypadku rożnego rodzaju chorób, buduje i oczyszcza krew oraz odnawia tkanki.
Poza tym:
  • Pomaga przy leczeniu anemii,
  • Dodaje energii,
  • Obniża zapotrzebowanie na insulinę,
  • Przeciwdziała zakwaszeniu,
  • Uaktywnia enzymy do wytwarzania witamin E, A, i K ,
  • Wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit
  • Wspomaga odchudzanie
Chlorella występuje w postaci tabletek i w postaci proszku. Obie wersje można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością między innymi w sklepie internetowym AleZielonySklep.pl

DAWKOWANIE

Zaleca się spożycie 3 gram chlorelli dziennie. Tabletki zwykle przyjmuje się 3 razy dziennie po około 5 sztuk. Jeżeli chodzi o proszek spożywamy zwykle jedną łyżeczkę dziennie. Najłatwiej jest rozpuścić go w wodzie, lub dodać do ulubionego koktajlu, kefiru czy jogurtu.Należy pamiętać, że chlorella czy spirulina – zbliżona właściwościami alga nazywana "siostrą" chlorelli, nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz dzieci. Naukowcy jak dotąd nie stwierdzili żadnych konkretnych przeciwwskazań ale to nie czas na eksperymenty.

Najbezpieczniej jest wybierać produkty ekologiczne, certyfikowane i tu należy uważać, bo producenci próbują oszukać nieświadomych konsumentów i zamieszczają na opakowaniach symbole zbliżone wyglądem do certyfikatów. Najczęściej spotykanym w Polsce certyfikatem ekologicznym jest zielony listek. Warunki jego uzyskania są dość restrykcyjne, ale dla kupujących jest on gwarancją tego, że dany produkt jest wytwarzany w sposób naturalny i ma najwyższą jakość.

Wzbogacanie diety w superfoods takie jak chlorella z pewnością pomoże na dłużej zachować zdrowie, czy zwalczyć różnego rodzaju dolegliwości ale należy pamiętać, że nie zastąpi zdrowych, pełnowartościowych posiłków. Bardzo ważne jest aby w tym codziennym biegu znaleźć odrobinę czasu dla siebie i zadbać o swoje zdrowie. Zadbać o swoją rodzinę i dzieci, zapewnić im odpowiednie warunki do rozwoju i wzrostu. Pamiętajmy, że nawyki wyniesione z domu rodzinnego powielane są w późniejszych latach życia. Jeżeli dziecko będzie nauczone, że warto jeść owoce, warzywa, kasze czy zdrowe przekąski zamiast słodyczy, w dorosłym życiu przekaże te jakże ważne zasady kolejnym pokoleniom. Zdrowa dieta może zdziałać cuda!

Korzystajcie, próbujcie, testujcie! Może chlorella albo jej "siostra" spirulina, na stałe zagoszczą w waszym domu ? Kto wie :)

4 komentarze:

  1. Dodaję chlorellę codziennie do koktajli i muszę powiedzieć, że rzeczywiście oczyszcza. Po żadnych tabletkach na cerę nie miałam tak pięknej buzi jak po chlorelli :)
    W moim przypadku dodaje też energii więc koktajl z rana musi być!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jestem zachwycona spiruliną, kupuje taką w proszku i też dodaj do koktajli. W ciąży podniosła mi znacznie żelazo, bo zaczynałam mieć anemię. Teraz po porodzie też jej używam, bo niestety, anemia wróciła. Muszę powiedzieć, że rzeczywiście stawia na nogi !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy post. Nie znałam tego specyfiku.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: