Translate

wtorek, 16 sierpnia 2016

Domowa granola (musli)

Nie muszę nikogo chyba przekonywać, że domowa granola jest najlepsza, najzdrowsza i najsmaczniejsza. Przygotowując granolę w domu, sami dobieramy pasujące nam składniki, jej słodycz i chrupkość (stopień wypieczenia). Zdrowe domowe musli zjedzone na śniadanie z mlekiem lub jogurtem nie tylko nas nasyci, ale również dostarczy naszemu organizmowi wielu witamin i minerałów.


Domowe musli

W musli ze sklepu na pewno jest bardzo dużo białego cukru, a o ilości i jakości dodanych bakalii to dużo nie wiemy, bo tego przez opakowanie nie widać. Bakalie do granoli są dość drogie, a w sklepowym opakowaniu musli są ich niestety znikome ilości, a my płacimy za nie jak za przysłowiowe "zboże".

Domowa granola nie znudzi się nigdy, gdyż za każdym razem jej skład może być modyfikowany i dobierany do naszych upodobań. Zapewniam, gdy zrobicie raz domowe musli, nigdy więcej nie sięgniecie po sklepowe. 

Granola z płatków i bakalii

Składniki:

(duża porcja - na blaszkę z piekarnika)
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki nasion goji (opcjonalnie)
  • 2 łyżki ciekłego miodu naturalnego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Granola z płatkami owsianymi

Jak zrobić domową granolę?

  1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać płatki owsiane, sezam, słonecznik, wiórki i pokrojone orzechy, wymieszać, równo rozłożyć na blaszce i polać ciekłym miodem. Wszystko jeszcze raz wymieszać, równomiernie ułożyć na formie i posypać cukrem trzcinowym.
  2. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 10 minut, po 5 wymieszać. Granola jest gotowa, gdy jej powierzchnia delikatnie się zarumieni. Podczas pieczenia nie dopuścić do przypalenia, gdyż będzie gorzka.
  3. Wyjąć z piekarnika, będzie nieco miękka, ale podczas stygnięcia nabierze chrupkości. Wystudzoną granolę pokruszyć na mniejsze kawałki i dodać żurawinę, rodzynki i ewentualnie nasiona goji.
  4. Granolę najlepiej przechowywać w szklanym słoju, w suchym miejscu, z dala od bezpośredniego źródła ciepła.
  5. Suszonych owoców nie piec razem z orzechami, gdyż zawierają sporo cukru, szybko się przypalą i będą gorzkie.
  6. Spożywać z mlekiem, jogurtem, maślanką lub dowolnym sokiem owocowym, kto, z czym lubi. Świetna jest do podjadania na sucho przed telewizorem.

    Zobacz również: ciasteczka z musli.

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam domową granolę! Właśnie wczoraj wyjęłam z pieca dwie blaszki. Nigdy nie mogę się powstrzymać przed wyjadaniem :) Twoja pięknie wygląda i na pewno jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Miło mi, że tak jak ja lubisz granolę.

      Usuń
  2. Twoja granola wygląda mega smacznie 😊. Przyznam, że nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Koniecznie spróbuj zrobić.

      Usuń
  3. o niebo lepsza niż ze sklepu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda, kiedyś robiłam częściej, teraz jakoś nam nie po drodze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Pewnie chcecie odpocząć od siebie ;)

      Usuń
  5. Pycha, nigdy jeszcze nie robiłam w domu granoli. Czas najwyższy zabrać się za nią :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam granolę, ostatnio zrobiłam czekoladową, jest pyszna i właśnie mi się kończy. Twoja propozycja jest również bardzo smaczna :).

    OdpowiedzUsuń
  7. Miło mi, ja również bardzo ją lubię Polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: