Translate

13 sierpnia 2016

Drożdżówka sypana ze śliwkami

Drożdżówka bez wyrabiania i długiego czekania na wyrośnięcie, a do tego z pysznymi śliwkami węgierkami i chrupiącą kruszonką. Przyznam się, że wyrabiać ciasta zazwyczaj mi się nigdy nie chce, a taka sypana wymaga tylko po około 2 - 3 godzinach wymieszania.


Drożdżówka bez wyrabiania

Mój przepis jest na niezbyt słodką drożdżówkę, więc osoby lubiące bardzo słodkie buły, powinny dodać więcej cukru. Drożdżówka po upieczeniu jest bardzo puszysta i delikatna w smaku. Przypomina mi taką z dzieciństwa, co to do niej na podwieczorek wypijało się jeszcze kubek ciepłego mleka. Przygotują ją nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w pieczeniu.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Składniki:

(na 2 formy o wymiarach 31 cm x 14 cm x 6 cm lub na jedną 33 cm x 23 cm)
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 200 g masła (roztopić)
  • 4 jajka (roztrzepać)
  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej (przesiać)
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 100 g masła (schłodzić)
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 600 g dojrzałych śliwek węgierek
  • 5 - 6 łyżek cukru pudru lub trzcinowego
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Jak przygotować ciasto drożdżowe bez wyrabiania?

  1. Do dużej miski wkładać  jeden po drugi składniki (bez soli), w podanej powyżej kolejności. Nie mieszać! Przykryć folią lub ścierką i odstawić na 2 - 3 godziny w ciepłe miejsce.
  2. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować.
  3. Z podanych składników zagnieść kruszonkę, powinna rozcierać się w palcach na małe kawałeczki.
  4. Ciasto drożdżowe wymieszać, dodając szczyptę soli.
  5. Formę wysmarować tłuszczem i do połowy jej wysokości, równo rozłożyć ciasto (ciasto w czasie pieczenia podwoi objętość).
  6. Na wierzchu układać połówki śliwek skórką do dołu i posypać je cukrem. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności śliwek.
  7. Całość oprószyć drobnymi kawałeczkami kruszonki.
  8. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, a następne 25 - 30 minut w temperaturze 160 stopni C.
  9. Od razu po upieczeniu drożdżówki nie wyjmować z foremki, odczekać z 10 minut by nieco ostygła.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Zobacz również:
Drożdżówka sypana
Drożdżówka z kruszonką


7 komentarzy:

  1. Idealna do popołudniowej kawki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna drożdżóweczka, ja bardzo lubię takie ciacha :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa ta drożdżówka, ze śliwkami uwielbiam ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Słyszałam o takim cieście drożdżowym. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. już dawno drożdżówki nie robiłam,,

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za ten blog :)
    Przepisy są świetne , urozmaicają nam życie.
    Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: