Translate

poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Dżem z papierówek

Papierówki są pierwszymi jabłkami, które najwcześniej dojrzewają i już pod koniec lata cieszą nas swoim smakiem. Jabłka papierówki są bardzo smaczne, ale delikatne, jeśli chodzi o przechowywanie i raczej trudno je znaleźć w sklepach zimą. Dlatego, aby zatrzymać ich smak najlepszym rozwiązaniem, jest zrobienie z nich dżemu.


Dżem z jabłek

Przygotowując dżem z papierówek, najwięcej czasu zabiera ich obieranie i wykrawanie gniazd nasiennych. Samo gotowanie dojrzałych papierówek nie trwa dłużej niż 40 - 50 minut, gdyż są to jabłka bardzo miękkie i pod wpływem temperatury bardzo szybko się rozpadają.

Domowy dżem nie zawiera żadnych środków żelujących ani poprawiających smak czy wygląd, są to tylko jabłka, cukier i sok z cytryny. Dojrzałe jabłka papierówki są bardzo słodkie, więc dżem nie zawiera dużej ilości cukru.

Dżem z jabłek

Składniki:

  • 1,5 kg obranych jabłek papierówek
  • 600 - 700 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo:

  • 4 słoiki z zakrętkami o pojemności  około 400 ml
Przetwory z jabłek

Jak zrobić dżem z jabłek?

  1. Słoiki i pokrywki umyć i wyparzyć wrzątkiem. Słoiki bez pokrywek po umyciu, można również wstawić do kuchenki mikrofalowej na pełną moc na około 2 - 3 minuty. Pokrywki i brzegi słoików wytrzeć do sucha.
  2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i po przekrajać na mniejsze kawałki.
  3. Jabłka włożyć do garnka, najlepiej o grubym dnie, dodać cukier i sok z cytryny.
  4. Gotować na małym ogniu (40 - 50 minut), co pewien czas mieszając, aż jabłka całkowicie się rozpadną i będą jednolitą masą z lekko szklistą powierzchnią.
  5. Gorącym dżemem napełniać słoiki, natychmiast zamykać pokrywkami i obracać je do góry nogami na deskę. Nie pasteryzować.
  6. Słoiki przykryć ścierką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia, następnie wynieść je w chłodne miejsce.
  7. Zamknięty słoik powinien mieć lekko wklęsłą pokrywkę i po stuknięciu w nią palcem nie wydawać intensywnego dźwięku, tylko taki głuchy.
  8. Porada: Do napełniania słoików używam lejka wyciętego z górnej części plastikowej butelki po 5 litrowej wodzie mineralnej z rączką (odciąć z 10 cm powyżej szerokiego korka). Taki lejek jest bardzo praktyczny, zapobiega rozchlapaniu gorącego dżemu, rączka pozwala sprawnie przenosić z jednego słoika na drugi, a po nalaniu można go po prostu wyrzucić.

6 komentarzy:

  1. Taki domowy dżem to jest niezbędnik spiżarni :) nigdy nie robiłam go jednak z papierowek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowy najlepszy :) Zbyt często nie robię dżemu z papierówek, gdyż są one bardzo nietrwałe. Sezon na nie jest bardzo krótki i dostać je można raczej tylko na małym bazarku lub od gospodarza prosto z sadu, bo w marketach ich nigdy nie widziałam.

      Usuń
  2. Z jabłek można zrobić domową pektynę do dżemów, więc żadna dodatkowa substancja żelująca nie jest tu potrzebna : ) Taki dżem to praktycznie czysty owoc zamknięty w słoiku (no, może z wyjątkiem cukru). Przepadam wprawdzie za mocno kwaskowymi jabłkami, ale w sezonie nie pogardzę też łagodnymi papierówkami podarowanymi przez sąsiada, który ma ich zatrzęsienie. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :) Jak dobrze mieć takiego sąsiada :) Na pewno dżemik z papierówek jest delikatniejszy od takiego np. z antonówek.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: