Krem z suszonych daktyli

/ 10

Smaczny, słodki smakołyk, do samodzielnego jedzenia lub w połączeniu z innymi ulubionymi dodatkami. Krem nie zawiera cukru, słodyczy nadają mu daktyle. Idealny deserek dla osób dbających o zdrowe odżywianie.

Kremowy deser z daktyli

Suszone daktyle zawierają dużą ilość błonnika, minerałów i witamin. Daktyle to dobre źródło potasu, magnezu, żelaza i witaminy K oraz witamin z grupy B, jak również przeciwutleniaczy. Oczywiście, najlepiej wybierać daktyle niesiarkowane. 

Suszone daktyle są dość kaloryczne, ale tego kremu nie da się bardzo dużo zjeść. Zawarty w daktylach naturalny cukier nie napędza apetytu, tak jak to się dzieje w przypadku cukru białego. 
Taki krem świetnie zaspokaja chęć na coś słodkiego, wystarczy jedna łyżeczka i nie szukamy więcej już nic słodkiego.

Przygotowanie kremu jest banalnie proste i składa się on tylko z 2 składników. Konsystencję najlepiej dostosować do swoich upodobań, u mnie jest dość gęsty, dodaję go często do koktajlu lub owsianki.
Krem z daktyli

Składniki:

  • 100 g suszonych daktyli
  • 200 - 250 ml mleczka kokosowego

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalać podgrzanym mleczkiem kokosowym i odstawić na co najmniej 20 - 30 minut.
  2. Przełożyć pokrojone daktyle do blendera i rozdrobnić je do postaci kremu, podlewając gęstniejący krem mleczkiem.
  3. Jeśli krem będzie przechowywany w lodówce, proponuję robić go nieco luźniejszym, gdyż zastyga.
  4. Krem daktylowy jest świetnym dodatkiem do różnych mas kremowych i deserów. Po dodaniu rozdrobnionych orzechów otrzymamy zdrowe i bardzo smaczne masło orzechowe.

    Zobacz również: krem daktylowy.

Komentarze

  1. Uwielbiam daktyle, robię z nich czasem pastę, ale do tej pory używałam mleka sojowego albo wody. na kokosowym musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mleczkiem kokosowym jest bardzo smaczne, a ja dla odmiany muszę wypróbować jak smakuje z sojowym :)

      Usuń
  2. Wspaniały przepis. Uwielbiam daktyle dlatego ten przepis przypadł mi do gustu. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, również serdecznie pozdrawiam :) Miło mi, że przepis się podoba :)

      Usuń
  3. Ale pyszny ten krem! Muszę zapisać przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, jak długo można przechowywać tak przygotowany krem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, u mnie w lodówce najdłużej uchował się 7 dni, gdyż trudno się powstrzymać przed jego podjadaniem :) Krem nie zawiera wody, dlatego zamknięty w słoiczku i przechowywany w lodówce na pewno wytrzyma i dwa tygodnie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *