Translate

wtorek, 2 sierpnia 2016

Krem z suszonych daktyli

Smaczny, słodki smakołyk, do samodzielnego jedzenia lub w połączeniu z innymi ulubionymi dodatkami. Krem nie zawiera cukru, słodyczy nadają mu daktyle. Idealny deserek dla osób dbających o zdrowe odżywianie.

Kremowy deser z daktyli

Suszone daktyle zawierają dużą ilość błonnika, minerałów i witamin. Daktyle to dobre źródło potasu, magnezu, żelaza i witaminy K oraz witamin z grupy B, jak również przeciwutleniaczy. Oczywiście, najlepiej wybierać daktyle niesiarkowane. 

Suszone daktyle są dość kaloryczne, ale tego kremu nie da się bardzo dużo zjeść. Zawarty w daktylach naturalny cukier nie napędza apetytu, tak jak to się dzieje w przypadku cukru białego. 
Taki krem świetnie zaspokaja chęć na coś słodkiego, wystarczy jedna łyżeczka i nie szukamy więcej już nic słodkiego.

Przygotowanie kremu jest banalnie proste i składa się on tylko z 2 składników. Konsystencję najlepiej dostosować do swoich upodobań, u mnie jest dość gęsty, dodaję go często do koktajlu lub owsianki.
Daktyle w kremie

Składniki:

  • 100 g suszonych daktyli
  • 200 - 250 ml mleczka kokosowego

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalać podgrzanym mleczkiem kokosowym i odstawić na co najmniej 20 - 30 minut.
  2. Przełożyć pokrojone daktyle do blendera i rozdrobnić je do postaci kremu, podlewając gęstniejący krem mleczkiem.
  3. Jeśli krem będzie przechowywany w lodówce, proponuję robić go nieco luźniejszym, gdyż zastyga.
  4. Krem daktylowy jest świetnym dodatkiem do różnych mas kremowych i deserów. Po dodaniu rozdrobnionych orzechów otrzymamy zdrowe i bardzo smaczne masło orzechowe.

    Zobacz również: krem daktylowy.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam daktyle, robię z nich czasem pastę, ale do tej pory używałam mleka sojowego albo wody. na kokosowym musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mleczkiem kokosowym jest bardzo smaczne, a ja dla odmiany muszę wypróbować jak smakuje z sojowym :)

      Usuń
  2. Wspaniały przepis. Uwielbiam daktyle dlatego ten przepis przypadł mi do gustu. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, również serdecznie pozdrawiam :) Miło mi, że przepis się podoba :)

      Usuń
  3. Ale pyszny ten krem! Muszę zapisać przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Przepis warto wypróbować.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: