Translate

12 sierpnia 2016

Pieczona pierś kurczaka z przyprawą gyros

Danie, które szybko się przygotowuje i wszystkim smakuje, jest tym, czego potrzebuje każda zapracowana osoba. Pieczona pierś kurczaka z przyprawą gyros taka właśnie jest, wieczorem ją przyprawiam, a przed obiadem do piekarnika razem z ziemniaczkami i po 35 - 45 minutach gotowe. 


Pieczony kurczak gyros

Pierś wcześniej zamarynowana w przyprawie gyros z odrobiną oliwy, po upieczeniu jest bardzo soczysta. Soczystości dodają jej również cienkie plastry boczku wędzonego, którymi przykrywam kurczaka podczas pieczenia.

Dużym plusem jest również to, że cały obiad przygotowuję w jednej formie, gdyż razem z kurczakiem piekę ziemniaki. Ziemniaki robię z tego przepis: Pieczone ziemniaki, zmniejszam jedynie ilość oliwy do 2 - 3 łyżek.

Pierś kurczaka z gyros

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka (500 - 600 g)
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli (jeśli gyros jest bez soli)
  • pieprz mielony
  • 200 - 300 g boczku tradycyjnie wędzonego
    dodatkowo:
  • ziemniaki (najlepiej młode)

Przygotowanie:

  1. Pierś umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić przyprawą gyros, majerankiem, papryką, kolendrą, solą i oliwą. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 2 - 3 godziny lub na całą noc.
  2. Boczek pokroić na bardzo cienkie plastry, część wyłożyć na dno formy do pieczenia. 
  3. Następnie rozłożyć na nim przyprawioną pierś z kurczaka wymieszaną z drobno pokrojonym czosnkiem. Oprószyć ją pieprzem i na wierzchu rozłożyć plastry boczku.
  4. Na wierzchu ułożyć przyprawione ziemniaki.
  5. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 35- 45 minut, w zależności jak duże mamy ziemniaki. Stan upieczenia ziemniaków sprawdzić widelcem przed wyjęciem z piekarnika.

7 komentarzy:

  1. Lubię takie dania. Proste w przygotowaniu, a jakże smaczne. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak najlepiej, gdy przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Dziękuję i również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Nic wyszukanego, ale smaczne.

      Usuń
  3. Bardzo lubię przyprawę gyros. Twoje danie wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: