Translate

piątek, 5 sierpnia 2016

Podstawy mielenia kawy

Smak kawy zależy od sposobu, w jaki zostanie ona zaparzona. Z kolei sposób parzenia wpływa na stopień mielenia ziaren - mocne mielenie daje inny efekt niż grube. Jeżeli ktoś ma wątpliwości jak powinien rozdrobnić ziarna, powinien zapamiętać podstawową zasadę - im dłuższy kontakt z wodą będą miały ziarna, tym grubiej powinny być zmielone.



Grubość mielenia a rodzaj parzenia kawy


Gotowa kawa mielona, którą możemy kupić w sklepie nadaje się do szybkiego parzenia kawy. To idealne rozwiązanie do biura, w którym chcemy błyskawicznie zrobić pobudzający napar, albo gdy potrzebujemy z rana zastrzyku energii tuż po wyjściu z łóżka. Jednak nic nie zastąpi smaku kawy przygotowanej po samodzielnym zmieleniu ziaren. Mieszanka oddaje wówczas więcej aromatu i smaku, który czeka w zamknięciu. Jaki zatem stopień mielenia jest najlepszy dla określonej metody parzenia?
  • Kawa mielona bardzo drobno - przypomina wyglądem mąkę lub puder, jest idealna do przyrządzania klasycznej kawy po turecku, którą parzy się w tradycyjnym naczyniu.
  • Kawa drobno zmielona - można przyrównać jej konsystencję do soli kuchennej, nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, barowych z kolbą lub automatycznych.
  • Kawa mielona w średnim stopniu - cząstki mają wielkość ziaren piasku. Taka grubość mielenia sprawdzi się w ręcznych zaparzaczach ciśnieniowych i kawiarkach.
  • Kawa grubo mielona - wyglądem zbliżona do kryształków cukru lub drobnej soli morskiej. Jest idealna do ekspresów przelewowych, dripów i pras francuskich.
Powyższa rozpiska to jednak ramowe zasady, które są zalecane w parzeniu kawy. Każdy może sam eksperymentować na tym polu, dobierać rożne stopnie zmielenia i szukać idealnego sposobu dla siebie. Podstawy przydadzą się głównie początkującym, którzy dopiero wkraczają w świat kawy - jest to dobry punkt wyjścia do samodzielnego eksplorowania mieszanek.


Do mielenia – młynek


Skoro już wiemy, jaki stopień mielenia jest najlepszy dla określonych metod parzenia, drugie pytanie powinno brzmieć - czym zmielić kawę?

Podczas kruszenia ziaren zostają uwolnione olejki eteryczne. Aby wydostała się ich właściwa ilość młynek musi być dobrze ustawiony. Ustawienie parametrów wpływa na grubość otrzymanej mieszanki. Pamiętajmy też o czyszczeniu młynka z resztek. Nie ma większego znaczenia, czy zdecydujemy się na młynek ręczny, czy automatyczny. Ważniejsze są dodatkowe funkcje, które ułatwiają obróbkę ziaren. Mechanizmy udarowe mają niską cenę, dlatego są kupowane przez osoby pijące kawę sporadycznie. Bardziej precyzyjne są młynki żarnowe - trzeba jednak zwrócić baczną uwagę, z jakiego materiału wykonane są żarna. Najtrwalszy jest chromowany metal odporny na rdzę - taki młynek przetrwa naprawdę długo i możemy go bez obawy myć pod wodą. Istotna jest także możliwość regulacji z jaką grubością mielone są ziarna (chcemy przecież wypróbować różne warianty i porównać jakość uzyskanego naparu). Najlepsze modele posiadają płynną regulację, która daje niemal nieograniczone możliwości w eksperymentowaniu. Młynki z regulacją skokową przydadzą się do parzenia w ekspresach przelewowych, a niekoniecznie poradzą sobie z modelami ciśnieniowymi, które wymagają bardziej precyzyjnego rozdrabniania.

Artykuł został przygotowany przez sklep z kawą DomKawy.pl, oferujący bogaty wybór kawy ziarnistej i mielonej światowych producentów oraz sprzęt i akcesoria do przyrządzania kawy.

2 komentarze:

  1. Kawa , kawa na jej widok oko mi się cieszy i chce mi się śpiewać :) :) :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: