Zupa meksykańska z pulpetami

/ 12

Sycąca i bardzo pożywna zupa meksykańska z pulpetami jest daniem jednogarnkowym. Przygotowanie jej nie wymaga od nas zbyt dużo wysiłku. Zupa jest dość pikantna, dlatego po jej zjedzeniu nie czujemy się ociężali, a nasz organizm jest pobudzony do trawienia.

Zupa z fasoli i kukurydzy z klopsikami

Pikantność zupy należy dostosować do swoich kubków smakowych, tylko nie przesadzić, gdyż smak chili może pokonać wszystkie inne znajdujące się w tej zupie. Moja zupa jest umiarkowanie pikantna, delikatne pulpeciki idealnie równoważą pikantny smak.

Wcześniej myślałam, że kukurydza z fasolą średnio do siebie pasują, ale się myliłam, w tej zupie są idealną parą. Najlepiej taką zupę przygotować ze świeżej fasoli, kukurydzy i pomidorów, chociaż taka z półproduktów jest również bardzo smaczna i szybciej ją przygotować. Zupa meksykańska z pulpetami zostaje na stałe w moim menu. Jeśli chcecie poznać smak Meksyku, to polecam. 
Zupa z fasoli z klopsikami

Składniki:

(duża porcja)
  • 1 puszka czerwonej fasoli (u mnie Dawtona)
  • 1 puszka kukurydzy (u mnie Dawtona)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średni ziemniak
  • 1/2 korzenia selera
  • 2 cebule czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki lub kolendry
  • 6 łyżeczek słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chili (u mnie płatki)
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)

Pulpety:

  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 biała bułeczka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Bułeczkę rozdrobnić, zalać mlekiem i gdy rozmoknie dodać do mięsa mielonego. Mięso wymieszać z jajkiem, kuminem, solą i odstawić. Do mięsa można również dodać ze 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry.
  2. Marchew, ziemniaka i selera obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i również drobno pokroić.
  4. Cebule i czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę i lekko podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
  5. W dużym garnku zagotować około 3 - 4 litry wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, marchew, ziemniaka, selera i gotować około 15 minut.
  6. Do gotujących się warzyw dodać podsmażoną cebulę i czosnek.
  7. Na patelnię wsypać paprykę i chili, dodać nieco tłuszczu i delikatnie podsmażyć, aż będzie wyczuwalny intensywny paprykowy zapach (nie przypalić). Pod koniec wlać na patelnię ze 2 - 3 chochle płynu z warzyw, wymieszać i wszystko wlać do garnka.
  8. Dodać bazylię, cząber i kurkumę.
  9. Do gotującej się zupy wkładać uformowane, niewielkie pulpety, płyn powinien powoli cały czas się gotować.
  10. Po około 20 minutach sprawdzić, czy pulpety są ugotowane.
  11. Dodać pomidory, odsączoną kukurydzę i fasolę oraz paprykę, gotować nie więcej niż 5 minut.
  12. Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, imbirem i solą.
  13. Podawać posypane natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

    Zobacz również: zupa szczawiowa.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *