Translate

piątek, 23 września 2016

Curry z indyka i brokuła

Curry jest bardzo wdzięcznym daniem ze względu na to, że można w nim wykorzystać różne warzywa i różne rodzaje mięsa. Przygotowując curry stopień pikantności, należy dostosować do swoich upodobań. Kuchnia indyjska jest bardzo pikantna i mieszankę masali należy stosować ostrożnie, gdyż łatwo można przesadzić z jej pikantnością. Curry w Indiach, trochę tak jak u nas bigos, każdy dom ma swój własny przepis.


Curry na obiad

Zachęcam do przygotowania curry, szczególnie teraz w chłodne jesienne dni. Takie danie jest bardzo rozgrzewające, aromatyczne i do tego świetnie smakuje. Tym razem moje curry jest z brokułem, mięsem z indyka i dodatkiem gotowej chicken masali. Można również stworzyć własną masalę z posiadanych przypraw, tak jak ja to zrobiłam w przepisie na Curry z kalafiora.

Indyjskie danie z curry

Składniki:

(porcja dla 3 - 4 osób)
  • 1 średni brokuł
  • 800 g mięsa z indyka (pierś lub udziec bez skóry)
  • 1 średnia papryka
  • 2 średnie pomidory
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 - 2 łyżeczki masali do drobiu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • 5 łyżek oleju lub masła klarowanego

Indyk w curry z brokułem

Jak przygotować curry z indyka i brokuła?

  1. Mięso z indyka umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Paprykę umyć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na niezbyt duże kawałeczki.
  3. Pomidora umyć, wykroić twardą pozostałość po łodydze i drobniutko pokroić.
  4. Brokuła umyć i podzielić na małe różyczki. Proponuję na jeszcze mniejsze niż to widać u mnie na zdjęciu, wtedy szybciej się ugotuje.
  5. Cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać.
  6. W woku lub dużym garnku rozgrzać olej lub masło, dodać suche przyprawy (bez soli), chwilę podgrzewać, aż będzie wyczuwalny intensywniejszy aromat (nie przypalić). Dodać czosnek i cebulę, lekko podsmażyć.
  7. Następnie dodać indyka, wymieszać i smażyć bez przykrycia około 5 minut, a kolejne 5 minut pod przykryciem.
  8. Dodać mleczko kokosowe, pomidory i brokuła, dusić pod przykryciem 5 - 6 minut, gdy brokuł będzie prawie miękki dodać paprykę. Przyprawić solą, sokiem z cytryny i ewentualnie dodatkowo jeszcze masalą, jeśli curry jest nam za mało pikantne.
  9. Czas gotowania wszystkich składników zależy od ich jakości. Młodsze warzywa potrzebują krótkiego czasu obróbki termicznej, a pierś szybciej będzie ugotowana, niż mięso z udźca, więc pod koniec najlepiej sprawdzić.
  10. Można podawać z ryżem lub kaszą, chociaż curry dobrze smakuje również bez dodatków.
Zobacz również:
Indyjskie curry z kalafiora
Curry z kalafiora

8 komentarzy:

  1. lubię takie dania bardzo;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kuchnię indyjską, a curry często stosuję;-) Twoja propozycja podania tego dania jest wspaniała:-) Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. O tak, nie da się ukryć co dziś na obiad :D

      Usuń
  4. Jeszcze nie jadłam curry z brokułem :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: