Translate

piątek, 2 września 2016

Kaczka pieczona z pomarańczami

Pyszna kaczka pieczona z pomarańczami to w sumie proste danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Kaczka po upieczeniu w środku jest przyjemnie krucha i soczysta, skórka zaś jest chrupiąca i bardzo aromatyczna.


kaczka na świąteczny obiad

Co zrobić, aby pieczona kaczka nie była sucha?

Swoją delikatność kaczka zawdzięcza marynowaniu i pieczeniu w odpowiedni sposób. Tym razem część czasu kaczkę piekłam pod przykryciem, a część bez przykrycia, polewając ją co pewien czas wytopionym tłuszczem i sokiem z pomarańczy.

Mięso z kaczki jest bardzo smaczne i zdrowe, więc z przyjemnością zachęcam Was do jego spożywania. Nie należy martwić się tym, że kaczka jest tłusta, gdyż podczas pieczenia praktycznie cały tłuszcz się wytapia, a pozostaje tylko pyszne delikatne mięso.

kaczka na świąteczny obiad
Składniki:
  • 2 - 2,5 kg kaczki (u mnie ważyła 2,8 kg) 
  • 2 - 3 pomarańcze
  • 2 - 3 jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól
kaczka na świąteczny obiad


Jak upiec kaczkę z pomarańczami?

  1. Kaczkę umyć, osuszyć i oczyścić z pozostałości piór. Delikatnie po nakłuwać skórę na piersi kaczki, aby przyprawy i wytapiany tłuszcz podczas pieczenia bardziej dotarły do środka.
  2. Natrzeć (wymasować) kaczkę solą wewnątrz i na zewnątrz. Wklepać w nią wymieszane suche przyprawy, pozostawiając 1/2 łyżeczki majeranku do jabłek.
  3. Kaczkę z przyprawami przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
  4. Skórkę na pomarańczach sparzyć, wycisnąć sok z jednej pomarańczy, a pozostałe pokroić w niezbyt duże cząstki
  5. Na godzinę przed pieczeniem wyjąć kaczkę z lodówki. Do środka włożyć pokrojone ze skórą pomarańcze i jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki i wymieszane z majerankiem i obranym, drobno pokrojonym czosnkiem. Zbyt mocno kaczki nie napychać, gdyż podczas pieczenia owoce napęcznieją i może pęknąć na niej skóra.
  6. Kaczkę zaszyć z góry i z dołu sznurkiem lub spiąć wykałaczkami, aby w czasie pieczenia nie wypłynęły jabłka i pomarańcze.
  7. Kaczkę oprószyć dodatkowo pieprzem i odrobiną majeranku.
  8. Włożyć kaczkę do dużej formy lub brytfanki na plecy, wsuwając pod nie końce skrzydełek i nóżek, aby zbyt mocno się nie zapiekły.
  9. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 20 minut bez przykrycia, następnie polać częścią soku z pomarańczy i cytryny, przykryć folią aluminiową i piec 2 godziny w 180 stopniach C. Po tym czasie odkryć i polać pozostałym sokiem i wytopionym tłuszczem i piec jeszcze około 20 - 30 minut, polewając co pewien czas wytopionym z kaczki tłuszczem (czas pieczenia zależy, jak duża jest kaczka, ile waży tyle samo czasu najlepiej ją piec).
  10. Pod koniec pieczenia będzie widać, że z kaczki tłuszcz już prawie nie wycieka, a ona sama jest dobrze zarumieniona. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim kaczkę na około 5 minut, aby odpoczęła.

    Zobacz również:
    kaczka z jabłkami
    Kaczka pieczona z jabłkami

15 komentarzy:

  1. Kacze mięsko należy do moich ulubionych. Trzeba będzie do teściowej się udać :) Gdy tam jedziemy przywozimy po 4 kaczki. A mają ich zawsze po 60 sztuk. Teść ma takie hobby :) im więcej inwentarza tym lepiej. Tak że gdy przyjeżdżamy moja teściowa aż ręce zaciera żeby trochę uszczuplić mężowi ''gadziny'' :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko pozazdrościć dostępu do kaczek z prywatnej hodowli, mięso z takich kaczek jest na pewno jeszcze smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. już nie pamiętam jak kaczka smakuje,ehhh

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba nadszedł czas, aby ją przygotować :)

      Usuń
  4. Ale wspaniała i aromatyczna kaczucha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajnie ci się upiekła :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyśmienita kaczuszka:) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, kaczka jest bardzo smaczna :)

      Usuń
  7. Pyszna kaczuszka, jadam ją bardzo rzadko, nie tak jak kurczaka czy indyka, dlatego uwielbiam rozkoszować się jej pysznym smakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak kaczki zdecydowanie różni się od kurczaka czy indyka i warto ją od czasu do czasu przygotować :)

      Usuń
  8. ja ostatnio zaprzyjaźniam się ze smakiem kaczki ale tylko w restauracjach :) jeszcze nie mam odwagi sama jej zrobić :) na Twoją bym się skusiła :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję i również pozdrawiam :) Swego czasu też myślałam, że przygotowanie kaczki jest trudne, bardzo się myliłam. Spróbuj, a na pewno będziesz ją robić często:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: