Translate

piątek, 9 września 2016

Karkówka z kminkiem pieczona w woreczku

Karkówka jest bardzo smacznym mięsem, więc często gości na moim stole. Tym razem upiekłam ją  w kawałku z  dodatkiem kminku, który idealnie pasuje do tego rodzaju mięsa. Karkówka wyszła w środku bardzo soczysta, z zewnątrz  zaś przyjemnie przypieczona.


Pieczona karkówka z kminkiem

Karkówkę piekłam w woreczku do pieczenia firmy Gosia, co pozwoliło zachować wewnątrz karkówki cały smak i aromat. Mięso pieczone w woreczku jest bardzo soczyste, idealnie sprawdza się podane  na ciepło w porze obiadowej, jak i na zimno w kanapce.

Użycie woreczka do pieczenia zaoszczędziło mi również czasu na czyszczenie piekarnika i zmywanie foremki po pieczeniu, gdyż nic nie pryskało i nie zapiekało się na ściankach piekarnika. Woreczki do pieczenia są duże i wygodne w użyciu, zapinane na praktyczny klips, dlatego nie ma potrzeby nacinania woreczka przed pieczeniem. Mogę śmiało Wam je polecić, gdyż są o wiele wygodniejsze i praktyczniejsze w użyciu od rękawa do pieczenia.

Pieczona karkówka z kminkiem

Składniki:

  • 1,7 kg karkówki wieprzowej
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • sól (u mnie 4 łyżeczki)
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
    dodatkowo:
  • woreczek do pieczenia (u mnie firmy Gosia)
Pieczona karkówka w woreczku

Przygotowanie karkówki z kminkiem:

  1. Karkówkę umyć, oczyścić z ewentualnych chrząstek, natrzeć solidnie solą, kminkiem, majerankiem i pieprzem. Przykryć i wstawić na 12 godzin do lodówki.
  2. Karkówkę wyjąć na godzinę przed pieczeniem z lodówki i nacinając delikatnie nożem powciskać w nią kawałeczki obranego czosnku.
  3. Następnie włożyć karkówkę do woreczka do pieczenia, z wierzchu oprószyć  delikatnie pieprzem i kminkiem, dodać ziele angielskie i listek laurowy.
  4. Woreczek spiąć niezbyt ciasno klipsem, położyć zapięciem do góry na blachę z piekarnika tak, aby folia nie dotykała jego ścianek.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 1,5 godziny, na 30 minut przed końcem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.
  6. Po upieczeniu nie wyjmować karkówki z woreczka i dać jej z 5 minut odpocząć, wtedy dopiero można ją podawać.

    Zobacz również:
    Karkówka w marynacie
    musztardowo-miodowej

10 komentarzy:

  1. Pyszna karkoweczka, aromatyczna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pieczoną karkówkę:-) Super przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo często piekę takie duże porcje mięsa ale z kminkiem jeszcze nie :) pysznie soczyste mięso Ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Kminek do karkówki idealnie pasuje, polecam :)

      Usuń
  4. Pyszne są mięsa pieczone w woreczku, takie soczyste :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, są bardzo soczyste i smaczne :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: