Kisiel owocowy domowej roboty

/ 7

Kisiel w polskich domach jest niezwykle popularną przekąską, którą stosujemy zarówno jako podwieczorek oraz deser. Lubiany przez nasze pociechy, ale również przez nas samych. Mi kisiel kojarzy się ze świeżymi owocami, aromatycznym zapachem i smakiem, o którym marzę w życiu dorosłym. Tak, kisiel możemy kupić w każdym sklepie. Czy będzie on taki, jaki pamiętasz z lat dzieciństwa, kiedy Twoja mama go robiła w domu? Dzisiaj dowiesz się, jak zrobić kisiel owocowy domowej roboty. Zapraszam!




Składniki i cenne uwagi

Na początek warto wiedzieć, co będzie nam potrzebne do przyrządzenia takiego kisielu domowej roboty.
Oto lista składników:
  • 1 słodkie jabłko
  • 1 szklanka mrożonych malin
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki wody w osobnej szklance
  • ulubione przyprawy: cynamon, imbir, kurkuma, goździki
  • coś do osłodzenia: melasa buraczana, miód, syrop daktylowy (opcjonalnie)
W składnikach jest wpisane jabłko i maliny, jednak możesz używać dowolnych owoców, na które aktualnie masz ochotę. Mogą być one świeże albo mrożone. Zamiast owoców można również użyć soku owocowego. Przyprawy nie są niezbędnym dodatkiem, ale moim zdaniem dodają aromatu. Dodatkowo dodają zdrowych właściwości naszemu deserowi. Jeśli Twoi domownicy wolą gęstszy kisiel, to wystarczy, że dodasz do niego troszkę więcej skrobi. Wystarczy dosłownie 1-2 łyżki.

Przepis na kisiel owocowy domowej roboty

Przepis, który zaraz zobaczycie, pochodzi od właścicieli strony DomowejRoboty.pl. Znajdziecie tam domowe sposoby na wykonanie zdrowej żywości, a my już przechodzimy do najważniejszej sprawy, czyli naszego kisielu owocowego.

Krok 1. Przygotowanie owoców

Owoce należy umyć, obrać (jeśli mają skórkę) oraz pokroić na kawałki o wielkości takiej, jaką lubisz. Mrożone maliny również płuczemy na sicie. I wszystkie owoce wrzucamy do garnka.

Krok 2. Odmierzenie wody

Na cztery porcje będzie potrzebna 250 ml wody wlanej do garnka z owocami oraz 100 ml wody w szklance.

Krok 3. Przyprawianie i gotowanie

Następnie do garnka z wodą i owocami dodajemy przyprawy, które zostały wymienione w składnikach. Jeśli, za którąś z nich nie przepadamy, to po prostu ją pomijamy. Gotujemy wszystko od momentu wrzenia około 3-5 minut, tak by owoce zmiękły i puściły sok. Goździki wyjmujemy z garnka. Jeśli chcesz uzyskać gładki kisiel, to zawartość należy zmiksować albo zblendować, ale nie jest to wymagany krok.

Krok 4. Dodanie skrobi do wody w szklance

Do szklanki ze 100 ml wody należy dodać dwie łyżki skrobi ziemniaczanej i dokładnie wymieszać, by tworzyły jednolity roztwór.

Krok 5. Podanie owocowego kisielu domowej roboty

Kisiel jest już gotowy. Teraz wystarczy go udekorować tym, co lubisz. Mogą to być owoce, rozdrobnione orzechy, sezam, nasionka albo kakao. Jeśli okaże się, że deser jest dla Ciebie za mało słodki, to możesz do niego dodać miodu, czy też melasy buraczanej. Zamieszać i smacznego!

Jak Wam się podoba przepis na kisiel owocowy domowej roboty? Koniecznie dajcie znać, z jakimi owocami zrobiliście je u siebie w domu i jak Wam smakowało.

Komentarze

  1. Domowy kisiel jest najlepszy bo można go zrobić z różnych owoców :)miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas kisielu nigdzie nie kupię, dlatego Twój przepis jest dla mnie jak na miejscu :-)Pozdrawiam. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Myślałam do tej pory, że gotowy kisiel to jest wszędzie dostępny, tak jak w Polsce.

      Usuń
  3. Smaki dzieciństwa, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię domowe kisiele. Ostatnio z malin robiłam. Że śliwek jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jako dziecko uwielbiałam kisiel :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *