Translate

16 października 2016

Galaretki, żelki z agarem

Domowe galaretki, żelki z dodatkiem substancji żelującej o nazwie agar, która jest otrzymywana z wodorostów morskich. Takie zdrowe galaretki nie zawierają całej listy dziwnych substancji, które wymienione są na opakowaniach sklepowych produktów. Do wykonania możemy użyć dowolnego soku naturalnego, mleka czy przecieru owocowego i w ten sposób przemycić witaminy do organizmów naszych dzieci i nie tylko.


deser z galaretek

Co to jest agar i jak go stosować?

Agar nie ma zapachu ani smaku i świetnie zastępuje żelatynę, jest tylko dużo łatwiejszy w użyciu. Rozpuszcza się w temperaturze 85 - 95 stopni C, czyli nie wymaga gotowania, więc sok z jego dodatkiem wystarczy tylko podgrzać.  Żeluje zaś w temperaturze pokojowej i nie ma potrzeby wstawiania żelek z jego dodatkiem do lodówki. Po około 20 minutach mamy już zastygnięte i gotowe do jedzenia galaretki, a z dodatkiem żelatyny trwałoby to kilka godzin. To nie wszystkie jego zalety, jeśli stwierdzimy, że otrzymana galaretka nie spełnia naszych oczekiwań, to możemy ponownie ją podgrzać i rozpuścić. Po uzupełnieniu składników ponownie stężeje, co w przypadku żelatyny byłoby niemożliwe.

Ilość dodawanego agaru należy dopasować do stopnia kwaśności płynu, kwaśniejsze środowisko potrzebuje nieco więcej agaru. Pierwsze użycie agaru proponuję przetestować na małej porcji, wtedy najlepiej wyczujemy jakie proporcje nam odpowiadają.

Struktura galaretek bardziej jest zbliżona do galaretek z czekoladek niż do znanych żelek w kształcie misia. U mnie żelki powstały z domowej roboty soku wiśniowego, a kształt nadały im foremki do robienia czekoladek. Moje galaretki są umiarkowanie słodkie, z dodatkiem soku z cytryny.

deser z galaretek
Składniki:
  • 1/2 szklanki soku wiśniowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 2 płaskie łyżeczki agaru
dodatkowo:
  • foremki do czekoladek lub do lodu z niezbyt grubego plastiku

deser z galaretek
Przygotowanie:
  1. Podgrzać sok z wodą i ewentualnie sokiem z cytryny (jeśli tego potrzebuje smak soku), dodać do niego agar i mieszać płyn do rozpuszczenia się agaru (nie gotować).
  2. Płyn przelać do foremek, zostawić w temperaturze pokojowej do stężenia na około 20 minut.
  3. Galaretek nie ma konieczności przechowywania w lodówce, chociaż mi zimne bardziej smakują.
  4. Kolor, smak i kształt galaretek zależy od tego, jakiego użyjemy do przygotowania soku i foremek.
    Zobacz również: czekoladki kokosowe Bounty.

11 komentarzy:

  1. Oj dzieje się tu dzieje:-) :-) Bardzo fajne żelki zrobiłaś no i są lepsze od tych sklepowych, zdrowsze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakie zdrowsze? Po podgrzaniu soku witamin brak

      Usuń
    2. Na pewno zdrowsze od tych ze sklepu. Z agarem sok jest tylko podgrzewany, a nie gotowany, więc zupełnie witamin nie traci, jakbyśmy dodali żelatyny, trzeba by było ją zagotować. Na pewno najzdrowiej jest wypić świeżo wyciskany sok :)

      Usuń
  2. Dziękuję :) Takimi można się zajadać bez obawy, że się będzie świecić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje żelki kuszą mnie, by podjąć kolejną próbę z agarem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuchciku kochany zjadła bym wszystkie Twoje żelki. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się śmiało :) Szybko się robią, więc 20 minut i będą nowe.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: