Translate

piątek, 14 października 2016

Kluski śląskie

Kluski śląskie zamiast zwykłych ziemniaków, danie smaczne i bardzo łatwe do wykonania. Ich podanie zależy tylko od nas, kto, z czym lubi. Świetnie pasują podane do różnych mięs, polane sosem, czy okraszone smażonym boczkiem i cebulką.


Kluski z gotowanych ziemniaków

Co zrobić z ugotowanych ziemniaków?

Przygotowując obiad, często zostają nam gotowane ziemniaki, można je przechować w lodówce i wykorzystać na drugi dzień robiąc z nich kluski śląskie. Kluski dobrze smakują nawet z przesmażonym na patelni i dobrze przyprawionym mięsem mielonym z cebulą i czosnkiem. U mnie właśnie był taki szybki obiad z mięsem mielonym i kluskami.

Kluski z ziemniaków

Składniki:

(na 12 sztuk klusek)
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • około 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Kluski z dziurką

Przygotowanie klusek śląskich:

  1. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę lub dokładnie potłuc je tłuczkiem. Dobrze wystudzić, najlepiej wykorzystać ziemniaki ugotowane dzień wcześniej.
  2. Ziemniaki włożyć do miski, lekko je w niej wyrównać i podzielić na 4 części. Wyjąć jedną część, a w to miejsce wsypać tyle samo mąki ziemniaczanej ile zajmowały ziemniaki.
  3. Ziemniaki z mąką dokładnie wymieszać. Z takiej masy formować kulki wielkości piłeczki do ping-ponga, lekko je spłaszczyć i palcem delikatnie zrobić dziurkę do połowy wysokości kluski.
  4. Kluski wrzucać do wrzącej lekko osolonej wody. Gotować od chwili ich wypłynięcia od 3 do 5 minut.
  5. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać najlepiej na ciepło z sosem do mięsa, dobrze smakują również z warzywami oraz podane z sosem na słodko z owocami.

    Polecam je szczególnie do Roladek wołowych z sosem grzybowym.

6 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: