Translate

12 października 2016

Próżniowe przechowywanie żywności

Wielokrotnie udowadniano już, że próżniowe przechowywanie żywności pozwala utrzymać zarówno jej pierwotny smak, jak i świeżość nawet do 3-5 razy dłużej niż w przypadku metod tradycyjnych. Wynika to z prostej zależności. Produkty spożywcze nie mają wówczas żadnej styczności z powietrzem, co uniemożliwia bakteriom dotarcie do żywności. W efekcie żywność zachowuje właściwy wygląd i świetną formę.


Korzyści płynące z próżniowego przechowywania żywności

Pakowanie próżniowe zapobiega wysychaniu wilgotnej żywności, gdyż odcina jej dostęp do powietrza, które pochłania wilgoć. Z tego samego powodu jedzenie suche, np. cukier trzcinowy, nie staje się dzięki takiemu przechowywaniu twardsze. Pakowanie próżniowe jest rewelacyjnym sposobem na uniknięcie zjełczałego smaku i zapachu produktów bogatych w tłuszcz i oleje, a w przypadku mięsa i ryb pozwala je błyskawicznie zamarynować. Żywność przechowywana próżniowo jest całkowicie zabezpieczona przed insektami, które do życia potrzebują powietrza.
 
Efektem takiego rozwiązania są mniejsze rachunki za żywność. Jedzenie można przechowywać znacznie dłużej, mniej się go psuje i tym samym mniej wyrzuca. Dzięki pakowaniu próżniowemu możliwe jest gromadzenie większych ilości tanich produktów, które potem można właściwie przechowywać przez długi czas.

Pojemniki do pakowania próżniowego


Pakowanie próżniowe żywności w domu jest niezwykle proste. Na rynku istnieją bardzo poręczne urządzenia, np. marki Dafi Vacuum, które w szybki i skuteczny sposób usuwają powietrze z pojemników wypełnionych żywnością. Są to ręczne pompki i pojemniki z wysokogatunkowego tworzywa ze specjalnym punktem do usuwania powietrza. Pojemniki próżniowe wyposażone są również w specjalną uszczelkę z silikonu, która zapewnia wyjątkową szczelność całego opakowania. Od niedawna dostępne są również zestawy do próżniowego zamykania butelek, które gwarantują niezmienną świeżość i aromat różnych napojów.

Ich nowoczesne kształty i wzornictwo, futurystyczny design oraz odpowiednio dobrana kolorystyka sprawiają, że nawet pozostawione na wierzchu niezwykle łatwo wkomponowują się w wystrój każdej kuchni.

Prawidłowe przechowywanie żywności


Warunki przechowywania żywności zależą od jej rodzaju. Warto zatem pamiętać, że niektóre produkty zawierają składniki, które w wyższej temperaturze powodują psucie jedzenia. Nie oznacza to wcale, że należy trzymać w lodówce próżniowo zapakowany cukier czy płatki śniadaniowe, jednak w przypadku mięsa albo nabiału niska temperatura jest niezbędna.

Próżniowe pakowanie i przechowywanie żywności pozwala w znacznym stopniu przedłużyć termin przydatności do spożycia bardzo wielu produktów poprzez zminimalizowanie ich styczności z powietrzem. Jest to bez wątpienia jedno z najbardziej funkcjonalnych i modernistycznych rozwiązań, które sprawdzi się w każdej kuchni.

4 komentarze:

  1. Są to bardzo ważne informacje i o nich wszyscy powinniśmy wiedzieć :-) Ciekawy wpis i bardzo pożyteczny, oczywiście jak wszystkie inne :-) Dobra robota :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za bardzo przydatne informacje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że informacje są przydatne :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: