Translate

28 listopada 2016

Karkówka duszona z warzywami

Karkówka jest najczęściej goszczącym mięsem na moim stole, ze względu na swój smak i łatwość przetwarzania. Nie mogę też pominąć faktu, że męska część domowników bardzo lubi ten rodzaj mięsa i to zazwyczaj przeważa przy jego wyborze. Tym razem mało wymagająca duszona karkówka z warzywami.


Karkówka wieprzowa na obiad
Przy wyborze karkówki na danie obiadowe, nie należy się przerażać tym, że jest ona poprzerastana tłuszczykiem, gdyż to właśnie on jest nośnikiem smaku i aromatu. Nadaje on również mięsu soczystości i delikatności, co przekłada się na nasze doznania smakowe podczas jedzenia.

Duszona karkówka z warzywami to takie danie jednogarnkowe, świetnie smakuje w dniu jego przygotowania, jak również wspaniale smakuje na następny dzień po podgrzaniu. Często nie mamy czasu na codzienne gotowanie, a takie gorące danie można włożyć do słoika i po wystudzeniu przechować w lodówce nawet 3 dni. 
Obiad z duszonej karkówki

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 kolorowe papryki
  • 3 marchewki
  • 300 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka alkoholu
  • sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
Karkówka z warzywami na obiad

 Przygotowanie duszonej karkówki z warzywami:

  1. Karkówkę umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych chrząstek i pokroić w poprzek włókien na niezbyt duże kawałki.
  2. Mięso obsmażyć partiami na dobrze rozgrzanej głębokiej patelni lub w woku, smarując ją przed pierwszym smażeniem odrobiną tłuszczu.
  3. Po obsmażeniu wszystkich kawałków, na tej samej patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju podsmażyć cebulę i czosnek.
  4. Obsmażone mięso razem z wytopionym tłuszczem włożyć na patelnię do podsmażonej cebuli, wymieszać, przykryć i dusić około 40 minut. Następnie dodać alkohol, ziele angielskie, majeranek i estragon, dusić pod przykryciem około 10 minut.
  5. Po tym czasie dodać pozostałe przyprawy (oprócz soli i pieprzu naturalnego) i marchewkę pokrojoną w niezbyt grube słupki, dusić około 5 minut.
  6. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i fasolkę szparagową, dusić kolejne 5 minut.
  7. Dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać, gotować jeszcze około 3 minut, sprawdzić stan uduszenia mięsa i warzyw i jeśli nam odpowiada, to przykryć, zdjąć z palnika i odstawić na 2 - 3 minuty, aby się zatrzymał proces gotowania.
  8. U mnie fasolka zbyt mocno się rozgotowała, gdyż pośpieszyłam się z jej dodaniem, więc dodawać ją najlepiej razem z papryką pod sam koniec duszenia.
  9. Karkówkę duszoną z warzywami podawać według uznania: z kaszami, ryżem lub tak jak u mnie z ziemniakami z wody.

    Zobacz również:
    Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

2 komentarze:

  1. Pyszna karkówka, u mnie ląduje najczęściej na grillu :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: