Translate

piątek, 18 listopada 2016

Karkówka pieczona z rozmarynem

Karkówka jest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania mięsem. Tym razem przyprawiłam ją świeżym rozmarynem, który idealnie pasuje do tego rodzaju mięsa. Pieczona karkówka wychodzi w środku soczysta, a z wierzchu delikatnie przyrumieniona.


Karkówka wieprzowa

Do przygotowania najlepiej wybierać kawałek karkówki średniej wielkości i zwracać uwagę na kolor tłuszczu, którym jest poprzerastane mięso, powinien on być biały. Żółty tłuszczyk świadczy o tym, że mięso pochodzi ze starej sztuki i może być łykowate i niesmaczne.

Karkówkę przyprawiam zazwyczaj wieczorem i wstawiam na całą noc do lodówki, aby dobrze zamarynowała się w przyprawach. Mięso zachowuje soczystość, gdyż przed pieczeniem obsmażam je, a następnie piekę pod przykryciem.

Karkówka z rozmarynem

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 - 3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu lub 3 łyżeczki suszonego
  • około 2 łyżki soli
Pieczona karkówka na obiad

Przygotowanie karkówki:

  1. Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z wszelkich chrząstek i pokroić na 1 - 1,5 cm plastry.
  2. Każdy plaster z obu stron natrzeć solą, majerankiem i kminkiem, włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić na 2 - 3 godziny do lodówki, a najlepiej nawet na całą noc.
  3. Po wyjęciu z lodówki, karkówkę ocieplić przez co najmniej godzinę w temperaturze pokojowej.
  4. Następnie lekko ją obsmażyć, włożyć do żaroodpornego naczynia lub brytfanki.
  5. Każdy kawałek przyprawić pieprzem, listkami rozmarynu i położyć na nim odrobinę przeciśniętego przez praskę czosnku.
  6. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika, piec 30 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze około 20 minut. Pod koniec pieczenia, jeśli lubimy zapieczone mięsko zdjąć folię i piec 5 minut bez przykrycia. Stan upieczenia sprawdzić widelcem, jeśli widelec swobodnie wysuwa się z mięsa, to jest ono upieczone.
  7. Po upieczeniu mięso przykryć i pozostawić z 5 minut w wyłączonym piekarniku by doszło.
  8. Osoby, które lubią mięsko z sosem, mogą do części wytopionego podczas pieczenia płynu, dodać śmietany i zrobić sos.

    Zobacz również:
    Karkówka z płatkami chili i kminkiem

4 komentarze:

  1. Super pomysł na karkówkę:-) Taką właśnie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ja lubię karkówkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo mojego męża wpuścić na taki talerz :)))

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: