Translate

06 listopada 2016

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa jest częstym gościem, mam nadzieję, że nie tylko na moim stole. Dobór warzyw wchodzących w jej skład jest na pewno uzależniony od smaku każdego z domowników. I to jest właśnie najlepsze w tej sałatce, że jest w niej to, co lubimy.

 

Sałatka warzywna

W mojej sałatce podstawowymi składnikami są: marchew, ziemniak, korzeń selera i koniecznie ogórek kiszony, a pozostałe warzywa występują wymiennie. Sałatka jarzynowa obowiązkowo jest przygotowywana u mnie późną jesienią, gdy warzywa są najsmaczniejsze. Świetnie smakuje samodzielnie, ale również sprawdza się podana do mięsa np. na świątecznym stole, gdy świeże warzywa już nie mają smaku, a kolorowa, smaczna sałatka jarzynowa zawsze się sprawdza.

Do tej sałatki czasami dodaję przelaną wrzątkiem, drobno pokrojoną cebulkę, ale tylko wtedy, gdy wiem, że sałatka będzie od razu zjedzona. Pozostawienie sałatki z cebulą na drugi dzień, może spowodować jej skwaśnienie. Sałatka jest w sumie lekkostrawna, jej kaloryczność zależy od ilości dodanego majonezu. Dobrym sposobem na obniżenie kaloryczności, jest zastąpienie części majonezu jogurtem naturalnym.

Ciekawa jestem, czy u Was taka sałatka cieszy się powodzeniem i co w niej się znajduje?

Zdrowa sałatka z warzyw

Składniki:

(porcja dla 3 - 4 osób)
  • 3 - 4 średnie marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 korzeń selera
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 - 4 ogórki kiszone
  • 3 - 4 jajka
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotować na twardo (9 - 10 minut), wystudzić, obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Warzywa gotować w lekko osolonej wodzie około 20 minut. Czas gotowania zależy od wielkości warzyw, najlepiej w międzyczasie sprawdzać widelcem. Powinny być ugotowane, ale nie rozgotowane. Po ugotowaniu zlać wodę, wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Groszek i kukurydzę odsączyć.
  4. Cebulę obrać, drobno pokroić i przelać na sitku wrzątkiem. Cebulę dodawać tylko wtedy, gdy sałatka będzie w tym samym dniu zjedzona.
  5. Ogórki spróbować, jeśli mają grubą skórę obrać je i pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
  6. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku pieprzem i solą. Ilość majonezu i jogurtu dostosować do swoich upodobań, najlepiej dodawać je stopniowo po łyżce, wtedy łatwiej wyczuć odpowiadającą nam konsystencję sałatki.

    Zobacz również: sałatka hawajska z szynką.

20 komentarzy:

  1. Oj chodzi za mną jarzynowa, ale jakoś czasu brak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna , bardzo lubię gdy jest dużo majonezu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również ją lubię, ale u mnie majonezu to tak delikatnie:)

      Usuń
  3. U mnie najlepiej schodzi sałatka jarzynowa, muszę robić kilka misek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie również wszyscy ją lubią :)

      Usuń
  4. Kocham. Trochę zapomniałem odkąd gotuję z aplikacją kcalmar.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja do swojej dodaję jeszcze musztardę,pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pomysł, z musztardą jeszcze nie próbowałam :)

      Usuń
  6. Świetny post, super blog :)
    Przyznam Wam się, że od pewnego czasu prawie do każdej potrawy dodaje olej lniany i moja odporność bardzo się podniosła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jest mi bardzo miło :)
      To prawda olej lniany jest super, na blogu jest przepis na bardzo smaczne śledzie z dodatkiem tego oleju.
      http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/02/sledz-w-majerankiem.htm

      Usuń
  7. Uwielbiam sałatkę jarzynową, chyba podstawowa sałatka w każdym domu na święta. Ja do swojej nie daję groszku, bo nie lubimy, ale za to daję pora,lubię jego smak ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pomysł z porem, muszę wypróbować :)

      Usuń
  8. W mojej nie ma kukurydzy, cebulę dodaję, to tego por, odrobinę jabłka i korzeń pietruszki. Zawsze z odrobiną musztardy. Co więcej, odsączam ogórki przed połączeniem z resztą składników, inaczej puszczają wodę i sałatka kwaśnieje i pływa. Wpływu cebuli nie kwaśnienie sałatki nie zauważyłam (nie wyparzam cebuli).

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za propozycję tak urozmaiconej sałatki :) Na pewno wypróbuję z dodatkiem jabłka i musztardy. Co do ogórków, to oczywiście po pokrojeniu sok również odciskam i nie dodaję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Podkusiłaś mnie tą jarzynówką - jutro robię! :D

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: