Translate

wtorek, 27 grudnia 2016

Jabłko pieczone z płatkami owsianymi

Smaczny i bardzo zdrowy deser, a do tego niewymagający dużo czasu, aby go przygotować. Idealna przekąska dla dzieci, dorośli również powinni być zachwyceni jej smakiem i aromatem. Banalne połączenie jabłka, płatków owsianych, suszonej żurawiny, rodzynek i orzechów, po upieczeniu daje naprawdę dużo przyjemności podczas jedzenia.


zdrowy deser z pieczonym jabłkiem


Zdrowy fit deser z jabłka i płatków owsianych

Taką przekąskę powinny wybierać, osoby dbające o zdrowe odżywianie i starannie dobierające do swojej diety zdrowe produkty. Dzięki sporej zawartości błonnika jabłka pomagają naszemu organizmowi w przemianie materii, więc ich jedzenie nam służy.

Do pieczenia najlepiej wybierać jabłka twarde, które pod wpływem temperatury zbyt szybko się nie rozpadają. Dobrze sprawdza się szara reneta i antonówka. Takie jabłko polecam na lekkie śniadanie, kolację lub zdrowy deser.

zdrowy deser z pieczonym jabłkiem
Składniki:
(na 2 porcje)
  • 2 twarde jabłka (u mnie szara reneta)
  • 5 - 6 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

    zdrowy deser z pieczonym jabłkiem

Jak przygotować pieczone jabłko?

  1. Jabłko umyć, skroić z góry od strony ogonka 1/3 jego część i wydrążyć gniazdo nasienne uważając, aby nie uszkodzić dołu i boków jabłka.
  2. Jabłko napełniać na przemian płatkami, żurawiną, rodzynkami i pokrojonymi orzechami, posypać cukrem lub polać miodem i polać ekstraktem waniliowym. Jabłko napełnić tak, aby można było przykryć daszkiem z części odkrojonego jabłka. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłka.
  3. Piec w piekarniku nagrzanym (góra, dół) do 180 stopni C, około 15 - 20 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od stopnia dojrzałości i twardości jabłka. Obserwować końcowy proces pieczenia i nie dopuścić do pękania skórki jabłka, poprzez zmniejszenie temperatury.
  4. Tak upieczone jabłko świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

2 komentarze:

  1. Świetna propozycja na zdrowe śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zdrowe, sycące i smaczne, polecam :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: