Translate

czwartek, 29 grudnia 2016

Kalerosse z mozzarellą

Smaczna, zdrowa i szybka do przygotowania przekąska z warzywa kalerosseTM, które dopiero pojawiło się w polskich sklepach. Jest to uprawiana w Polsce, naturalna krzyżówka brukselki z jarmużem marki Fit&Easy. Po więcej informacji zapraszam do wpisu: Nowe warzywo na polskim rynku - kalerosseTM.


Kalerosse na zdrową przystawkę
Mogę śmiało stwierdzić, że warzywo na pewno będzie miało wielu wielbicieli, gdyż jest bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Surowe ma wyraźny, lekko orzechowy smak, a poddane krótkiemu gotowaniu, smak nieco łagodnieje i staje się delikatnie zbliżony do brukselki i jarmuż, jednak żaden z nich nie dominuje.

 KalerosseTM po ugotowaniu, zmienia kolor z lekko fioletowego na intensywnie zielony i świetnie się prezentuje na talerzu. Połączyłam je z mozzarellą, pomidorkami cherry i oliwą, a czarne oliwki dodałam, aby przełamać delikatny jego smak. Sama nie wiem, czy bardziej smakuje mi z oliwkami, czy też bez nich - chyba jednak wolę bez, wtedy bardziej czuję smak samego warzywa.

Zachęcam do wypróbowania kalerosseTM, gdyż jest bardzo zdrowe, zawiera dużo witaminy B6, E i C, a do tego wspaniale smakuje.
Sałatka z kalerosse z mozzarellą

Składniki:

  • 150 g kalerosseTM
  • 125 g mozzarelli (jedna kulka)
  • 10 szt. pomidorków cherry
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 8 szt. czarnych oliwek (opcjonalnie)
Sałatka z kalerosse

Jak przygotować sałatkę z kalerosse?

  1. KalerosseTM umyć, przyciąć twarde końcówki i całe główki kapustek włożyć do wrzącej wody z dodatkiem cukru, gotować nie więcej niż 5 minut.
  2. Odsączyć z wody, wyłożyć na talerz i na jeszcze ciepłe warzywo układać cienko pokrojone plastry mozzarelli.
  3. Dodać pokrojone pomidorki i oliwki, wszystko skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem.
  4. Taka przekąska świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno, mam nadzieję, że to warzywo Was zachwyci tak jak mnie.

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: