Translate

28 stycznia 2017

Kasza gryczana z warzywami

Kasza gryczana z warzywami to szybkie do przygotowania, smaczne, a do tego jeszcze zdrowe danie, które dodatkowo w wersji podstawowej może być dla wegetarian, a po dodaniu sera lub mięsa możemy zadowolić również osoby lubiące bardziej kaloryczne posiłki.

Obiad z kaszy i warzyw

Kasza gryczana z warzywami jest świetna na śniadanie, obiad lub kolację, nie będziemy też głodni, gdy zabierzemy ją na lunch do szkoły lub pracy. Moją ulubioną od pewnego czasu kaszą, jest kasza gryczana niepalona, w której według mnie bardziej wyczuwalny jest smak kaszy, bo palona ma zbyt intensywny smak prażenia.

Kasza z warzywami nie tylko nas nasyci, ale i dostarczy nam wielu witamin i minerałów np. witaminy B6, żelaza, magnezu, fosforu, miedzi, rutyny, które wpływają na nasz układ krążenia, poprzez wzmocnienie naczyń krwionośnych i obniżenie poziomu cholesterolu.

Kasza gryczana z dodatkiem selera naciowego, pomidorów, cebuli i czosnku, wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Proponuję dodać do niej również sera sałatkowego, który fajnie podkreśli smak kaszy.
Obiad z kaszy gryczanej i warzyw

Składniki:

(na 2 - 3 porcje)
  • 1/2 selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 270 g sera sałatkowego w kawałku (opcjonalnie)
  • 3 - 4 łyżki oliwy do smażenia

    Kasza z warzywami

Przygotowanie kaszy gryczanej:

  1. Kaszę zalać szklanką zimnej lekko osolonej wody i podgotować przez około 8 minut pod przykryciem, po tym czasie zdjąć z palnika. Odstawić pod przykryciem do czasu wchłonięcia wody przez kaszę.
  2. Selera i pomidory umyć, drobno pokroić.
  3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i lekko podsmażyć, następnie dodać pomidory, a po chwili dodać seler i wszystkie przyprawy oprócz soli, smażyć przez około 5 minut. Dodać kaszę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
  4. Zdjąć z palnika i połączyć z pokrojonym w kostkę serem sałatkowym. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem.

    Zobacz również: pieczarki z kaszą gryczaną.

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: