Translate

02 stycznia 2017

Papryka z kaszą gryczaną i warzywami

Papryka z kaszą gryczaną i warzywami to smaczne i bardzo zdrowe danie, które powstało pod wpływem chwili i tego, co znalazłam w lodówce. Mogę je śmiało zaliczyć do dań wegetariańskich, gdyż nie zawiera mięsa i tłuszczu. Polecam je na obiad szczególnie dzieciom i osobom dbającym o zdrowe odżywianie.


Pieczona papryka z warzywami

W lodówce zalegała od pewnego czasu papryka i wypadałoby coś w końcu z nią zrobić, a że na mięsne danie przynajmniej ja nie miałam ochoty, więc nafaszerowałam ją kaszą i warzywami i upiekłam. Z warzyw dodałam selera naciowego, pomidory, cebulę i czosnek, a do połączenia farszu wykorzystałam serek sałatkowy. Według mnie takie połączenie smaków było bardzo trafione, gdyż danie wszystkim smakowało i o mięsie nikt nawet nie wspomniał.

Pieczona papryka z kaszą gryczaną i warzywami jest świetna na obiad lub jako smaczna, lekka i zdrowa przystawka. Przyznam, że czasami lubię eksperymentować i fajny pomysł na coś smacznego powstaje pod wpływem chwili i tego, co akurat znajdę w lodówce 😊
Papryka pieczona z kaszą

Składniki:

  • 3 duże papryki
  • 1/2 selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej nieprażonej
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • sól do smaku
  • 270 g serka sałatkowego w kawałku (opakowanie)
  • 3 - 4 łyżki oliwy do smażenia

Jak upiec paprykę z kaszą gryczaną i warzywami?

  1. Pomidory i selera umyć i pokroić na małą kostkę.
  2. Cebulę i czosnek obrać i również drobniutko pokroić.
  3. Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazdo nasienne.
  4. Kaszę gryczaną zalać szklanką zimnej wody i podgotować pod przykryciem przez około 8 minut w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie kaszę odstawić pod przykryciem, aby wchłonęła wodę.
  5. Podsmażyć lekko cebulkę i czosnek, dodać pomidory, a następnie seler i wszystkie przyprawy oprócz soli, jeszcze chwilę smażyć.
  6. Następnie zdjąć warzywa z palnika, wymieszać z kaszą i z pokrojonym w kosteczkę serem sałatkowym. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie większą ilością pieprzu.
  7. Napełnić farszem papryki, włożyć do foremki i podlać około 300 ml wody, tak do 0,5 - 1 cm wysokości papryki.
  8. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 30 minut.

    Zobacz również: papryka faszerowana mięsem wołowym.

4 komentarze:

  1. Super papryczka. Takie zdrowe obiady są najlepsze. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to prawda zdrowy i szybki do przygotowania obiad 😊

      Usuń
  2. lekko, zdrowo i kolorowo! tak lubię:) wszystkiego dobrego na Nowy Rok!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wzajemnie 😊 Również lubię takie dania.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: