Pierś kurczaka z warzywami z szybkowaru

/ 12

Pierś kurczaka z warzywami z szybkowaru to bardzo zdrowe, szybkie do zrobienia i smaczne danie obiadowe. Przygotowując kurczaka w szybkowarze, nie musimy mieszać i pilnować, aby danie się nie przypaliło, a zapach gotowanego jedzenia nie unosi się po całej kuchni w trakcie gotowania.


Kurczaka z warzywami z szybkowaru

Dlaczego warto używać szybkowaru? 

W dobie powrotu do zdrowego trybu życia i odżywiania, szybkowar w wielu domach stał się często używanym sprzętem kuchennym. Potrawy przygotowuje się w nim o wiele szybciej i z mniejszą ilością płynu, co pozwala zachować w produktach więcej witamin, gdyż woda ich nie wypłukuje. 


Jedzenie przygotowane w szybkowarze według mnie ma bardziej wyrazisty smak, a szczególnie warzywa poddane wysokiemu ciśnieniu i działaniu pary wodnej są o wiele smaczniejsze i zachowują swój kolor. W zależności od posiadanego szybkowaru, przygotowanie kurczaka z warzywami nie powinno zająć więcej niż  25 minut (12 minut samo gotowanie i tyle samo na samoczynne rozprężenie się szybkowaru). W sklepach są dostępne coraz bardziej rozbudowane wersje szybkowarów, posiadające funkcje programowania, co zdecydowanie ułatwia jego użytkowanie.

Wcześniej używałam tradycyjnego szybkowaru, obecnie otrzymałam w prezencie bardziej nowoczesną jego wersję, która umożliwia programowanie i automatyczne dobieranie programu do rodzaju przygotowywanego jedzenia. Oczywiście szybkowar sam nie doprawi nam jedzenia i ta kwestia pozostaje nadal w naszych rękach.

Moje warzywa i kurczaka przyprawiłam delikatnie czosnkiem niedźwiedzim, suszoną pietruszką, pieprzem i solą, ale jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, do kurczaka można dodać papryki i odrobinę chili. Szybkowar jest bardzo przydatny do przygotowywania takich smacznych dań jednogarnkowych.
Kurczak z warzywami

Składniki:

  • podwójna pierś kurczaka (600 g)
  • 3 duże marchewki
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 3 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1 -2 łyżki pietruszki świeżej lub suszonej
  • 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 - 3 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na średniej wielkości kawałki. Przyprawić łyżeczką soli i pieprzu, a następnie delikatnie podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem.
  2. Podsmażoną pierś wymieszać z częścią pietruszki i czosnku niedźwiedziego i przełożyć na dno szybkowaru.
  3. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, lekko podsmażyć i przełożyć łącznie z tłuszczem z patelni na mięso.
  4. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na średniej wielkości kawałki. Ziemniaki wyłożyć na kurczaka, delikatnie oprószyć solą, pieprzem, kminkiem i pietruszką i na nie wyłożyć warstwę marchewki i również delikatnie przyprawić.
  5. Na samym wierzchu położyć pokrojonego na średniej wielkości kawałki selera naciowego.
  6. Dno szybkowaru powinno być zakryte niewielką ilością płynu, który wyciek z mięsa, jeśli jego nie ma, należy dolać ze 100 -150 ml płynu, aby mogła wytworzyć się para i ciśnienie w szybkowarze. Nie dodawać zbyt dużo płynu, gdyż wytworzy się on w czasie gotowania z mięsa i będzie wystarczająca jego ilość.
  7. Zamknąć dokładnie szybkowar i od czasu, gdy zacznie przez wentyl wydobywać się para gotować na średniej mocy 12 minut, po tym czasie wyłączyć i odczekać około 10 minut i spuścić powietrze lub do czasu, aż szybkowar sam się otworzy.
  8. W kurczaku i warzywach jest mało wyczuwalna sól, więc osoby lubiące bardziej słone powinny dodać jej nieco więcej.

    Zobacz również:
    kurczak imbirowy z miodem.

Komentarze

  1. Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Miło mi, że przepis się podoba, również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Nie posiadam szybkowaru a Twoje danie wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Do tej pory używałam takiego zwykłego szybkowaru i praktycznie tylko do gotowania gołąbków lub długo gotujących się mięs typu golonka. Młode pokolenie sprawiło mi prezent w postaci szybkowaru z wieloma opcjami programowania i jestem nim zachwycona. W tej chwili jestem na etapie testowania :)

      Usuń
    2. Pycha. Robię bardzo często to danie. Polecam

      Usuń
  3. Nie mam szybkowaru, ale jak kupię to przygotuje to danie. Wyglada bardzo apetycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam to danie, jest smaczne, lekkostrawne i z minimalną ilością tłuszczu.

      Usuń
  4. A dzięki wielkie, że mi przypomniałaś, że mam takie urządzenie.:) Przepis Ci skradnę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dwie łyżeczki mielonego pieprzu , na tą ilość ? To na moje oko lekka przesada, i poco tyle selera 👎

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość pieprzu można dopasować do swoich upodobań. Danie jest dla zdrowej osoby dorosłej, jeśli nie doda się pieprzu danie będzie raczej bez wyrazu i od marchewki słodkawe, takie szpitalne. Selera bardzo lubię i dodałabym go nawet jeszcze więcej, ale jeśli ktoś go nie lubi, to może nie dodawać wcale :)

      Usuń
    2. Nie rozumiem komentarza, jeżeli masz inne upodobania smakowo-kulinarne możesz zawsze ominąć post lub zmodyfikować przepis a nie bezwzględnie negować. No, ale cóż może bardziej lubisz (anonimowe) krytykowanie innych niż gotowanie; myślę, że przynosi Ci to satysfakcję i zadowolenie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *