Translate

środa, 25 stycznia 2017

Seromakowiec bez spodu

Ciasto, które zadowoli osoby lubiące serniki i makowce. Z połączenia sera z makiem, powstało łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, lekko wilgotne ciasto. Seromakowiec uwielbiają wszyscy w moim domu i dlatego z wielką przyjemnością go przygotowuję na deser.


Ciasto z sera i maku

Do tego ciasta użyłam dobrego, gęstego sera twarogowego i dostępnego w sklepach, suchego maku już mielonego. Jeśli mamy cały mak należy go sparzyć, a następnie 2 razy zmielić w maszynce z małymi oczkami. Ważne, aby był prawdziwy gęsty twaróg, a nie rzadki wiaderkowy, gdyż w tym przypadku ser po upieczeniu powinien być raczej ciężki, z rzadkiego nie otrzymamy raczej takiej konsystencji.

Seromakowiec bardzo dobrze smakuje polany lukrem, ale jeśli ktoś nie przepada za lukrem, może polać czekoladą lub tylko posypać cukrem pudrem. Ilość składników jest na dużą formę, jeśli takiej nie macie piec w dwóch mniejszych lub ciasto zrobić z 1/2 ilości składników.
Makowiec z serem

Składniki:

(duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm)

Masa makowa:

  • 400 g suchego mielonego maku
  • 1 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 100 - 150 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej

Masa serowa:

  • 1 kg sera białego twarogowego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

Lukier:

  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Masa makowa:

  1. Mak zalać ciepłym mlekiem i pozostawić go na około 10 minut.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, olejek, bakalie (orzechy drobno pokroić, rodzynki moczyć przez około 10 minut w ciepłej wodzie) i bułkę tartą.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową.

Masa serowa:

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym żółtku, a pod koniec nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać ser.
  2. Następnie dodać skórkę pomarańczową, olejek i ubitą z białek na sztywno pianę. Wszystko delikatnie wymieszać.
  3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką wykładać na spód masę makową i serową (łyżka maku, łyżka sera i tak, aż cała powierzchnia się pokryje). Drugi rząd na przemian tam, gdzie był ser kłaść łyżkę maku i na odwrót.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C około 60 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt szybko się przypiekać, przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu studzić przez około 10 minut w lekko uchylonym piekarniku.
  5. Wystudzony seromakowiec posypać skórką i polać lukrem, wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.

Lukier:

  1. Składniki lukru rozetrzeć łyżką na gładką i lśniącą masę. Po rozmieszaniu od razu smarować wystudzone ciasto inaczej lukier zacznie gęstnieć.

    Zobacz również: sernik z rodzynkami.


21 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto :-) porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Proszę bardzo, śmiało i zapraszam po więcej ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Miło mi, również bardzo lubię serniki :)

      Usuń
  3. Oh, jak ja lubię takie ciacha:-) Wygląda przepysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pęknie i smacznie wygląda. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Maku nie mielimy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam dostępnego w sklepach, suchego maku już mielonego. Jeśli mamy cały mak należy go sparzyć, a następnie 2 razy zmielić w maszynce z małymi oczkami.

      Usuń
  6. Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakiego dokładnie twarogu użyłaś do tego sernika???

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, mam ser w kostce czy mam go zmielic wczesniej? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, tak ser w kostce należy zmielić w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Czy można użyć gotowej masy makowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z gotową masą nie robiłam, ale powinno być dobrze. Taką masę zmiksowałabym z żółtkiem i bułką tartą i wymieszałabym z ubitą pianą z białek.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: