Boczek rolowany

/ 10

Jeśli w domu mamy wielbiciela mięsa, a w szczególności boczku, to taki aromatyczny boczek rolowany powinien przypaść mu do gustu. Wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a smak zadowoli każdego mięsożercę. Taki boczek świetnie prezentuje się na talerzu z wędlinami.


Rolada z boczku

Do przygotowania rolowanego boczku, potrzebny jest ładny kawałek dobrego jakościowo boczku. Najlepiej, aby boczek był równomiernie poprzerastany chudym mięsem, a kawałek miał kształt prostokąta, który pozwoli na złożenie go wzdłuż na pół i związanie go sznurkiem w rulon.

Boczek rolowany upiekłam w rękawie do pieczenia, dlatego nie jest zbyt mocno przypieczony i za wiele nie stracił na swojej objętości. Taki sposób pieczenia boczku pozwala na zachowanie w mięsie smaku i aromatu wszystkich dodanych przypraw. Boczek po upieczeniu i schłodzeniu, bardzo dobrze się kroi.
Rolada z boczku na święta

Składniki:

  • 1,2 kg ładnego chudego boczku bez żeberek
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka chili (u mnie płatki chili)
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 2 - 2,5 łyżki soli
  • 1,5 łyżeczki agaru lub żelatyny

dodatkowo:

  • sznurek wędliniarski do związania
  • rękaw do pieczenia

Jak zrobić boczek rolowany?

  1. Boczek umyć, osuszyć i wyciąć wszelkie chrząstki. Natrzeć porządnie ze wszystkich stron solą (ilość dostosować do grubości boczku i do swoich upodobań), przykryć i wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki.
  2. Po wyjęciu z lodówki natrzeć boczek z obu stron majerankiem i tymiankiem. Na stronie bez skóry równomiernie rozłożyć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i oprószyć kminkiem, chili, pieprzem i ziarenkami gorczycy. Wierzch posypać równomiernie suchym agarem lub żelatyną.
  3. Złączyć ze sobą, przyprawione boki bez skóry i związać sznurkiem ściśle w odstępach co 3 - 4 cm. Ma powstać kształt rulonu, z zewnątrz ma być skóra. Wierzch można jeszcze dodatkowo delikatnie oprószyć pieprzem i majerankiem.
  4. Boczek włożyć do rękawa skórą do dołu, na wierzchu ułożyć listki laurowe i ziele angielskie. Rękaw spiąć klipsami, naciąć z góry lekko folię i ułożyć na blaszkę do pieczenia.
  5. Piec w nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C piekarniku około 80 minut.
  6. Po upieczeniu, folii od razu nie zdejmować, pozwolić, aby boczek wystygł i dopiero wyjąć go z folii. Sznurek z upieczonego boczku zdjąć najlepiej na drugi dzień, gdy boczek będzie schłodzony i zastygnięty.

    Zobacz również:

Komentarze

  1. Twój boczuś bardzo smacznie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda rolada. Uwielbiam takie mięska :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię mięso, więc przepis dla mnie na yeees. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealnie trafiłaś, bo to głównie moje serce podbił boczek :) No i widzę link do boczku po japońsku - jak dla mnie raj na ziemi! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie lepsza alternatywa niż boczek ze sklepu. Tu przynajmniej wiemy, co w nim jest. Na pewno kanapki do pracy z takim mięsem są o wiele bardziej pożywne, a z dodatkiem musztardy i ogórka kiszonego, stanowią wręcz przepyszną męską kanapkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem tego samego zdania, u mnie męska część uwielbia taki boczek :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *