Translate

poniedziałek, 27 lutego 2017

Krupnik z grzybami

Ponoć Polacy jedzą najwięcej zup na świecie i wcale się temu nie dziwię, gdyż są one bardzo zdrowe i smaczne, a do tego bardzo łatwo je przygotować. Krupnik jest chyba najczęściej gotowaną zupą w moim domu, aby jego smak się nie znudził, staram się go urozmaicać. Tym razem w krupniku znalazły się suszone grzyby, które świetnie podkreśliły smak kaszy i zupa stała się bardziej pożywna.


Zupa z kaszy z grzybami

Krupnik gotuję zazwyczaj na kawałku kurczaka lub indyka najlepiej z kością i skórą, wtedy jego smak jest delikatny i bardzo dobrze smakuje. W moim rodzinnym domu gotowało się go raczej na mięsie wieprzowym, jednak wersja z drobiem jest lżejsza i bardziej mi odpowiada.

Do tej pory krupnik gotowałam z kaszy jęczmiennej o średniej grubości, ale tym razem dodałam jeszcze niepalonej kaszy gryczanej, której smak świetnie pasuje do grzybów. Taka zupa jest bardzo pożywna, lekka i smaczna. Serdecznie zachęcam do wypróbowania takiego połączenia.

Zdrowa zupa z kaszy jęczmiennej

Składniki:

(na 3 litrowy garnek)
  • kawałek kurczaka z kością lub 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 1 średnia marchewka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 cebula dymka
  • 3 łyżki średniej grubości kaszy jęczmiennej
  • 3 łyżki niepalonej kaszy gryczanej
  • garść (10 g) suszonych grzybów (u mnie prawdziwki)
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
Krupnik z kaszy jęczmiennej

Przygotowanie krupniku z grzybami:

  1. Grzyby moczyć w wodzie przez około 10 minut. Wodę po moczeniu grzybów wlać do gotującej się zupy.
  2. Marchew obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części i pokroić na drobne plasterki.
  3. Dymkę drobno pokroić (oddzielnie część białą i szczypior).
  4. Ziemniaka obrać i pokroić na drobne, nierówne kawałeczki.
  5. Do garnka z zimną wodą włożyć niezbyt duży kawałek najlepiej ze skórą kurczaka, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować na małej mocy palnika do miękkości mięsa. W międzyczasie z powierzchni wody zdejmować ewentualną pianę.
  6. Po wyjęciu mięsa do wywaru dodać marchew i ziemniaki gotować 15 minut, następnie dodać pokrojoną białą część dymki, pokrojone grzyby, obie kasze, majeranek, tymianek, pieprz ziołowy i czosnek niedźwiedzi. Zupę gotować do miękkości kasz i grzybów, około 10 - 15 minut.
  7. Pod koniec przyprawić do smaku pieprzem naturalnym i solą.
  8. Ugotowany krupnik już w talerzu, posypać pokrojonym szczypiorkiem z dymki. Tak podana zupa smakuje mi najbardziej.

    Zobacz również: krupnik.

10 komentarzy:

  1. Krupnik to ja lubię w każdej wersji. Wygląda apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Również bardzo lubię krupnik.

      Usuń
  2. Bardzo mi pasuje takie połączenie z grzybkami - świetny dodatek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzybki w krupniku dobrze smakują, polecam :)

      Usuń
  3. Posiadam dużo suszonych grzybków, może w najbliższym czasie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak ja już dawno nie jadłam takiej smacznej zupki:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie trzeba to nadrobić i zrobić :)

      Usuń
  5. Bardzo lubię krupniki. Ten wygląda bardzo smakowicie. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Również bardzo lubię krupnik.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: